Indirah in het nieuwe pand. "Toen ik als docent op een kunstschool werkte, kreeg ik regelmatig een lijst met wie niet betaald had. Daar moest ik die kinderen dan op aanspreken... Heartbreaking!" (Foto: Willem de Jong)
Indirah in het nieuwe pand. "Toen ik als docent op een kunstschool werkte, kreeg ik regelmatig een lijst met wie niet betaald had. Daar moest ik die kinderen dan op aanspreken... Heartbreaking!" (Foto: Willem de Jong) (Foto: )
Rotterdammer van de Week

'Ik wil níet dat Rotterdam Zuid op de kaart staat als zo zielig'

Rotterdam - Indirah Tauwnaar werkt hard aan een nieuw urban arts centre op Zuid. Ze groeide op in de Bijlmer en volgde in Amsterdam haar musicalopleiding. Die verliep niet zonder strubbelingen. "Pas toen er meer straatgastjes aan boord werden gehaald, in plaats van rijke, blonde balletschoolmeisjes, kwam er een masterclass voor urban." Toen ze op haar veertiende haar moeder verloor, trok ze in bij haar zussen in Rotterdam en vond bij het HipHopHuis alle aansluiting die ze zocht. Maar Indirah ontwikkelde een eigen theatervorm van streetdance. Ze volgde op Codarts de docentenopleiding en startte haar eigen opleiding en dansschool Future in Dance. Indirah is onze Rotterdammer van de Week.


door Els Neijts

Dus je bent eigenlijk import?

"Eigenlijk wel, maar ik voelde me al na twee maanden helemaal thuis. In de Bijlmer voelde ik me al geen Amsterdammer. Dat is een stad in een stad, en toen ik bij mijn zussen in de Agniesebuurt kwam wonen, voelde die buurt als een dorp in een stad. Dat gaf me hetzelfde communitygevoel als ik in de Bijlmer had. Me Rotterdammer voelen is organisch gegroeid, en na twaalf jaar 'zwerven' heb ik nu een riante plek in Delfshaven waar ik woon, werk en zelfs mijn eigen studio heb.

"Ik moet er wel bij vertellen dat ik zo ongeveer mijn hele sociale netwerk heb laten overkomen. De urban cultuur was hier heel erg vrij én vaak in opspraak. Dat hielp natuurlijk. In Amsterdam was de hiphopscene helemaal in instituten gepropt en dat staat natuurlijk haaks op die cultuur."

Hoe verliep je carrière?

"Ik heb heel lang overal in het land les gegeven. Toen ik hier in Rotterdam begon, had ik twee danslessen met in totaal vijf leerlingen. Dat werden er al snel 300. Ik geef graag les, maar leid ook op tot docent. Zodat 'mijn eigen kweek' eventueel mijn lessen kan overnemen. We willen geen eenheidsworst zijn en werken voortdurend aan een eigen vorm binnen de urban arts."

Hoe is je eigen stijl ontstaan?

"De vraag die voortdurend speelt is Wat is nou hiphop en wat is urban? Wat ik wilde paste na verloop van tijd niet helemaal meer bij de hiphopcutuur. Ik ben doorgegroeid naar de meer performing arts zoals je in theaters ziet, en bekend geworden door mijn eigen producties. Daarin leg ik andere accenten. Ik voelde me nog wel hiphop, maar werd niet meer zo gezien. Na zeven jaar heb ik daarom afscheid genomen van het HipHopHuis. In goed overleg hoor en sans rancune. Van beide kanten."

Wat ga je op Zuid doen?

"We hebben een eigen plek in de Zwartewaalstraat gekregen, naast de Dirk van den Broek. Daar zijn we nog druk aan het verbouwen, maar we willen met name gaan werken aan het geringe aanbod voor jongeren. Wat er al wel is, sluit totaal niet aan bij de behoefte. We focussen op de Tarwewijk, Charlois en Feijenoord, maar 'buitenstaanders' zijn ook welkom. Ik heb gemerkt dat ouders het prettig vinden als hun kinderen de wijk niet uit hoeven. Ze hebben angst voor 'de grotere wereld' en vinden het moeilijk om de grenzen te verleggen. Dure lidmaatschappen en reiskosten helpen ook niet echt mee. Toen ik als docent bij een kunstschool werkte, kreeg ik regelmatig een lijst van wie zijn lesgeld niet betaald had. Daar moest ik die kinderen dan op aanspreken... Heartbreaking! Vaak kwamen ze dan niet meer. Ik wil dat jongeren dezelfde kansen krijgen als ik heb gekregen. Bovendien wil ik níet dat Rotterdam Zuid op de kaart staat als zo zielig!"

Heb je nog wel vrije tijd?

"Mijn man en ik zijn lid van een levendige Pinkstergemeente. We organiseren van alles voor jongeren. Van movie nights en spelletjesavonden tot pyjamafeestjes. Als we tijd overhouden gaan we graag naar Pathé en een milkshake halen bij Gracy's. Ik ben grotendeels vegan. Ik eet geen vlees én geen soja. Ik heb teveel gezien. Maar af en toe vlieg ik uit de bocht met een milkshake of ijsje."

Future in Dance

Future in Dance stoomt jongeren met een bijzonder talent voor dans, zang en/of theater klaar voor het werkveld door hen zichzelf zo vaak mogelijk in productievorm te laten presenteren. De focus ligt op diversiteit, roots, eigenheid en innerlijke kracht. De eerste (proef)les is gratis. Zie ook www.futureindance.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden