De kans dat je auto gesloopt wordt, is in Rotterdam het grootst

Rotterdam - Afgelopen jaar werden er in de provincie Zuid-Holland 7.460 auto's opzettelijk beschadigd. Dit komt uit op gemiddeld 20 autovandalisme incidenten per dag. In de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Dordrecht werd het vaakst melding gemaakt. In Rotterdam is het risico op autovandalisme het grootst. Dit blijkt uit een data-analyse door Independer, naar aanleiding van de wintertijd die afgelopen weekend in is gegaan. Langere avonden betekenen traditioneel een toename van het aantal autovandalisme incidenten.   


Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 32.795 gevallen van autovandalisme geregistreerd (3,9 incidenten per 1.000 auto's), zo blijkt uit CBS-cijfers. Independer rekende door wat dit relatief betekent per provincie. Hieruit blijkt dat Noord-Holland, met 4,9 incidenten per 1.000 auto's, het meeste last heeft van opzettelijke beschadigingen aan auto's. Flevoland is relatief gezien het veiligst voor autobezitters, met 2,1 incidenten per 1.000 auto's. 

In Zuid-Holland waren er 4,7 incidenten per 1.000 auto's. De meeste incidenten -in absolute aantallen- vonden plaats in Rotterdam (1.695 incidenten), Den Haag (1.260 incidenten) en Dordrecht (295 incidenten). Per 1.000 auto's was het risico het grootst in Rotterdam (8 incidenten per 1.000 auto's), op de voet gevolgd door Schiedam, Gouda en Den Haag (alle drie 7 incidenten per 1.000 auto's). 

In slechts 8% van alle gevallen van autovandalisme in Nederland werden vorig jaar de daders ook gevonden. Ook hier zijn per provincies verschillen te zien. Zo ligt dit percentage in de provincies Zeeland (12,9%), Friesland (12,9%) en Flevoland (11,2%) relatief hoog. In Utrecht worden de daders het minst vaak opgespoord. Hier werd afgelopen jaar 'slechts' 5,6% van de delicten opgelost. Zuid-Holland had een oplossingspercentage van 7,2%.  

Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van ruit- of brandschade door vandalisme. In sommige gevallen is het echter gunstiger om schade niet te claimen. Meer hierover is te vinden in het dossier Autoverzekering: vandalisme, waar ook alle gemeentelijke verschillen inzichtelijk zijn gemaakt. Lees het hele rapport hier.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden