'Ik ben bang dat ik alle barmannen van Rotterdam ken… In de kroeg liggen de verhalen, wordt de wereld besproken.'
'Ik ben bang dat ik alle barmannen van Rotterdam ken… In de kroeg liggen de verhalen, wordt de wereld besproken.' (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Lars van der Werf vreest voor de ziel van Rotterdam

Rotterdam - Lars van der Werf (31) maakt versjes, bekend als 'versjes van Lars'. Samen met zijn typemachine - dat dwingt hem om het in een keer goed te doen - is hij een graag geziene gast op (bruilofts)feesten en evenementen, waar hij versjes op maat maakt. Hij bracht al vier bundels uit en reist heel Nederland rond om zijn werk voor te dragen. Momenteel werkt Lars aan een roman, gebaseerd op zijn ervaringen als nachtportier bij hostel King Kong, op de Witte de Withstraat. We spreken af bij Sijf, waar hij na een dag (thuis) werken graag komt om mensen te zien. Lars van der Werf is deze week Rotterdammer van de Week!

door Britte Kramer (britte@indebuurt.nl)

Ben je zo'n kroegtijger?

"Ik ben bang dat ik alle barmannen van Rotterdam ken… In de kroeg liggen de verhalen, wordt de wereld besproken. Als ik ergens optreed ga ik ook altijd naar de lokale kroeg. Dan stap je zo'n warm bad binnen, mag je met iedereen praten en iedereen praat terug en heeft een mening. In Rotterdam heb je een hele andere kroegcultuur dan in de rest van Nederland: allemaal van die kernen. Kleine bubbeltjes zijn dat. Het Stadhuisplein heeft een totaal eigen subcultuur, lijkt wel. Dat vind ik mooi."

Waarom Sijf?

'Iedereen die hier werkt is leuk en er gebeurt veel raars. Mensen die doordeweeks komen, hebben een probleem, iets te vertellen. 'Make it happen' is helemaal geen goede slogan voor Rotterdam. Het komt hier samen. Met de haven centraal en mensen van overal en nergens. Als er een zeeman binnenkomt ben ik blij, daar raak ik graag mee aan de praat. Ik heb dagenlang met een Pool en een Slowaak aan de bar gezeten. Beren van kerels, die op booreilanden enzo werken. Zuipen ook als zeemannen. Gisteren kwam er een Koerd binnen: enorme vent, heel hoog stemmetje. 'You have very clear eyes', zei hij. Beetje gek, maar 'that makes me tick'. Inspiratie valt niet te voorspellen, dus ik heb altijd zelfgesneden halfjes A4 bij me en een pennetje."

Je studeerde in Utrecht, maar kwam in 2012 terug. Hoe was dat?

"Eigenlijk moest ik na die zes jaar helemaal opnieuw beginnen. Het heeft een paar jaar geduurd voor ik weer echt geaard was. De stad was erg veranderd, ook qua mentaliteit. De oude Rotterdammers waren allemaal dood. Dat accent van die generatie hoor je ook niet meer; Jules Deelder-Rotterdams is de standaard geworden. Wat eigenlijk gewoon Overschies is, maar daar hoor je niemand over. De lijer."

Waarom houd je van Rotterdam?

"Rotterdam is een wandelstad bij uitstek: brede trottoirs en alles in 3D. In Amsterdam is alles even hoog, behalve die Westertoren. Overal waar je kijkt gebeurt iets, hier. Ik loop bijvoorbeeld graag over de Lijnbaan, omdat dat bepaald niet mijn soort mensen is. De Van Oldebarneveldtstraat die eraan ligt is weer totaal anders. Delfshaven is ook mooi, en het Noordereiland."

Wat zou Rotterdam nog mooier maken?

"Ze moeten het vooral niet mooier gaan maken. Rotterdam is mooi van lelijkheid, dat moet je niet willen opknappen. In het stadhuis zijn ze dol op natuursteen. De Coolsingel: waanzin. Mensen in de Beverwaard zien dan dat ze daar 58 miljoen tegenaan gooien, terwijl zij gaten in de straten hebben. Die rafelranden, zoals dat bij de gemeente heet, die moeten ze bevoordelen. En: vooral niet de arbeiders uit de stad halen door alles zo duur te maken. Rotterdam wordt een soort reservaat, net als Amsterdam. Zo haal je de ziel eruit. Het weghalen van het Stadhuisplein ook: waar moeten die mensen dan heen? Die komen lekker op dat plein ravotten met z'n allen. Dat moet je toch laten? Die paar kutstudenten die erboven zitten, pleur die lekker in Capelle in plaats van in het bruisende hart."

Persoonlijk

Lars werd op 23 november 1987 geboren in het Sint Clara Ziekenhuis en groeide op in de Beverwaard. Nu woont hij bij de Mathenesserbrug. Bundels: Versjes van Lars (2014), Heb Lief (2016), Elke Dag Een Zoen (2017) en Vier De Liefde (2019). Instagram: @larsvdwerf

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden