Onrust en boosheid op Katendrecht over voorstel dempen Maashaven [INGEZONDEN BRIEF]


INGEZONDEN BRIEF

Onrust en boosheid op Katendrecht over voorstel dempen Maashaven

Rotterdam - Bewoners van Katendrecht maken zich zorgen over een plan van PvdA-gemeenteraadslid Kevin van Eikeren waarin hij voorstelt een gedeelte van de Maashaven te dempen en te bestemmen voor woningbouw. Kapenezen Erwin Mazaira, Vincent Arends en Erik van Doorn stuurden een ingezonden brief naar De Havenloods.

Het plan van Van Eikeren kun je nog teruglezen op dehavenloods.nl. De ingezonden reactie erop staat hieronder:

'Rotterdam, wereldwijd bekend en bewonderd om haar indrukwekkende havengebied. Een stad groot geworden door havenarbeiders, schippers en zeelui. Een stuk stadshistorie dreigt, als het aan het Van Eikeren namens de Rotterdamse PvdA-fractie ligt, te grabbel te worden gegooid, zoals te lezen is in zijn initiatiefnotitie. Van Eikeren (tevens communicatieadviseur bij woningcorporatie Woonstad), stelt voor de Maashaven te dempen en er 4000-8000 woningen te realiseren. Van Eikeren houdt hierbij geen rekening met de belangen van de bewoners van Katendrecht en de binnenvaartschippers. De eerste reacties op het voorstel zouden positief zijn en de bewoners zouden zijn betrokken bij dit proces. Niets hiervan is waar. Het voorstel heeft onrust en boosheid gebracht onder de bewoners. Het is stilte voor de storm.

Katendrecht, ooit een verzamelplek voor alles wat het daglicht niet kon verdragen en 'dames van de nacht', staat tegenwoordig stevig op plek nummer 26 als het gaat om leukste stadswijken ter wereld. Nu zijn we hier op de Kaap ook wel weer nuchter genoeg om te begrijpen dat lijstjes leuk zijn voor de statistieken, populariteit vergankelijk is en onderhevig aan de waan de dag. Juist de combinatie van een schiereiland, een haven, het industriële erfgoed in de stad, maken Katendrecht tot wat het is. De kade wordt door Kapenezen gebruikt om langs te wandelen en te genieten van de dynamiek van de schepen en de weidsheid van het uitzicht. Feit is dat we er trots op zijn om Kapenees te zijn.

De oorspronkelijke bewoners, nieuwe bewoners, onze schipper-buren met wie we middels de Algemeene Schippers Vereeniging de handen ineen slaan en alle andere Rotterdammers, genieten allemaal van een stukje hedendaagse historie. Door het dempen van de Maashaven zal de authenticiteit van de Kaap en daarmee een stukje Rotterdam verdwijnen. Er blijft een sloot over. Landelijk loopt het programma "Geef water de ruimte" vanwege klimaatverandering, de PvdA wil de bekkens juist weer volstorten. Rotterdam heeft eerder haar karakter gedempt; de Rotte, Blaak en Coolsingel, welke Rotterdammer zou het weer doen?

Zijn de planmakers zich bewust van het gegeven dat een lege Maashaven pure beeldvorming is, doordat de gemeente de geplande steigers nog niet heeft aangelegd na de sanering van de grond? Met kerst liggen de schepen 8 rijen dik. De binnenvaart wil hier graag blijven en de bewoners genieten van de dynamiek in de Maashaven.

Op 20 november a.s. laten bewoners en schippers zich horen voor de commissie Bouwen Wonen en Buitenruimte waar het plan in het stadhuis openbaar wordt besproken. Van enige bewonersparticipatie is geen sprake geweest. Pas op het moment dat er kritiek komt op de bouwplannen wil Van Eikeren, als mosterd na de maaltijd, een bewonersavond organiseren; deze zal ludiek geboycot worden.'

Erwin Mazaira, Vincent Arends en Erik van Doorn (bewoners Katendrecht)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden