Molgerd Lede met de flyer over de isolatie-actie voor huiseigenaren die werd verspreid in de Kruidenbuurt in Ommoord
Molgerd Lede met de flyer over de isolatie-actie voor huiseigenaren die werd verspreid in de Kruidenbuurt in Ommoord (Foto: onbekend)

In de Kruidenbuurt bundelen de mensen hun krachten

Rotterdam - Het allereerste buurkrachtteam van Rotterdam is een feit. In de Kruidenbuurt in Ommoord is een team gevormd dat met ondersteuning van Buurkracht energiebesparende acties gaat organiseren. Alle buurtbewoners kunnen hiervan profiteren.

door Annemarie van der Ploeg

Het buurkrachtteam Ommoord Kruidenbuurt, met ongeveer vijf man in het team, is begonnen met een isolatieactie voor meer comfort in de naderende wintermaanden. Buurkracht verbindt buurtbewoners met elkaar en ondersteunt bij activiteiten die hun buurt groener, veiliger of gezelliger maken. Buurkracht is een is een maatschappelijke, niet-commerciële en onafhankelijke organisatie.

Molgerd Lede is een van de leden van het Kruidenbuurt buurkrachtteam. "Samen met nog wat bewoners ben ik volop bezig met twee isolatieacties, namelijk vloer- en spouwmuurisolatie. We gaan kijken hoeveel mensen met een eigen woning in de buurt daaraan willen deelnemen."

Stok achter de deur

"Ik ben sinds kort bestuurslid bij Meander 2, een vereniging van eigenaren", vertelt Lede. "Om de zoveel tijd komen er aannemers langs en dan moeten we eigenlijk gezamenlijk iets oppakken en op basis van aantallen ook de kennis en de informatie delen. Zo ontstond het idee voor isolatie. Wat we met dit initiatief proberen is om de woningen te verduurzamen en de CO2-afdruk te verkleinen. Maar bovenal proberen we geld te besparen, de waarde van onze woningen omhoog te krijgen en het wooncomfort te vergroten. Door het samen met Buurkracht te doen, hebben we een extra stok achter de deur en hebben we toegang tot allerlei communicatiemiddelen. Het leuke van Buurkracht is dat je als eigenaar zelf je beslissingen neemt", legt Lede uit.

Op 28 november aanstaande is er een informatieavond over het isolatieproject. "Het is de bedoeling dat we de gekozen aannemer bekendmaken, over het product gaan vertellen en een beetje informatie geven over de financiële kant, zoals offertes, mogelijkheden voor subsidies en leningen. Er zijn contactpersonen aanwezig en iedereen kan vragen stellen. Vanuit de bewonersorganisatie hebben we gehoord dat er verscholen armoede is in de wijk. Er zijn mensen die graag mee willen doen maar het niet kunnen betalen. Aan hen willen wij ook informatie aanbieden", licht Lede toe. "Ook willen we van de gemeente horen, wat deze voor subsidies heeft. We weten dat de Gemeente Rotterdam een heleboel plannen heeft, maar we willen concreet horen hoe ze ons tegemoet kunnen komen."

Isolatie informatie

De informatieavond voor woningeigenaren in de Kruidenbuurt is op 28 november om 19.00 uur bij de Jeu de Boules club aan de Heidekruid 5 in Ommoord. Stuur voor een vraag of voor informatie een e-mail naar buurkracht@kruidenbuurt.org. Meedoen met de isolatie-actie kan via de buurkracht app. Zoek in de app naar 'isolatie Kruidenbuurt' om aan te melden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden