Jeroen Hertzberger in de wedstrijd tegen Pakistan tijdens het WK in december 2018 In India. Links Seve van Ass, in het groen Ajaz Ahmad van Pakistan. Oranje won de poulewedstrijd met 5-1. (Foto: Orange Pictures)
Jeroen Hertzberger in de wedstrijd tegen Pakistan tijdens het WK in december 2018 In India. Links Seve van Ass, in het groen Ajaz Ahmad van Pakistan. Oranje won de poulewedstrijd met 5-1. (Foto: Orange Pictures) (Foto: )

Rotterdamse tophockeyers over de kansen op een ticket voor Tokyo

Rotterdam - Gaan de Nederlandse hockey-mannen volgend jaar naar de Olympische Spelen in Tokyo? Kwalificatiewedstrijden tegen Pakistan moeten komend weekend het antwoord brengen op die vraag. Drie Rotterdamse spelers in de Oranje-selectie staan op scherp en geloven in de kracht van het team.

door Emile Hilgers

Gevraagd naar de slagingskans van de missie, zijn de voorspellingen van de internationals ruim in het voordeel van TeamNL. Pirmin Blaak is met 70 procent het meest voorzichtig, Seve van Ass houdt het op 90 procent, en voor Jeroen Hertzberger is minder dan 100 procent geen optie.

Blaak: "Je speelt tegen een land waar iedereen kan hockeyen, waar ze deze sport met de paplepel krijgen ingegoten. Je kent ze niet, je ziet ze niet spelen. We moeten zorgen dat we zelf goed spelen. Als wij ons niveau halen, hoeven we niet te verliezen. Spelen wij slecht, dan heeft Pakistan een kans."

Een groot voordeel voor de 31-jarige goalie, die in 2012 (Londen) en 2016 (Rio de Janeiro) reservekeeper was en buiten het Olympisch dorp sliep, is dat hij door bondscoach Max Caldas al is aangewezen als vaste doelman voor Tokyo. "Ik ben wel blij met die zekerheid over mijn rol als eerste doelman. Het geeft vertrouwen. Ik moet wel laten zien waarom de bondscoach voor mij heeft gekozen, maar er is minder druk waardoor ik kan werken aan punten die ik voor mezelf nog verder wil verbeteren. En samen met het team aan een structuur voor de verdediging die voor mij het beste werkt."

Van Ass: "Pakistan is de ene keer heel sterk, de andere keer wat minder. Wij hebben meer kwaliteit in ons team en we zijn fit. De voorbereiding is wel korter, zo middenin de competitie. Maar iedereen is professioneel genoeg om te focussen. Ik denk dat we scherp moeten zijn, dan komt het goed."

Dat de kwalificatieduels in Amsterdam plaatsvinden is een plus, vindt de 27-jarige Rotterdammer. "Ik heb er zelf nooit gespeeld, maar ik hoor van anderen dat 'Pakistan uit' een heel ander verhaal is, veel publiek en zo." Zijn club HGC moet in de hoofdklasse nog een goede balans vinden, schetst Van Ass. "We wonnen de eerste wedstrijd tegen Rotterdam, dat daarna ongeslagen is gebleven. Maar tegen de promovendus speelden we gelijk. Nu ligt de competitie twee weken stil, zodat we met de nationale selectie kunnen trainen. Dat ik niet de vaste aanvoerder van Oranje ben geworden, betekent niet dat mijn rol is veranderd. Ik blijf me inzetten voor het maximale resultaat met het team."

Hertzberger: "Verliezen tegen Pakistan is geen optie voor mij. Ik wil niet over minder dan honderd procent kans op kwalificatie voor Tokyo nadenken. We zullen wel echt goed moeten zijn, Pakistan staat lager op de wereldranglijst dan ze eigenlijk verdienen. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat wij deze duels gaan winnen."

Met 33 jaar is Hertzberger de oudste van het drietal Oranje-spelers. Het kunnen zijn derde Olympische Spelen worden. "Helemaal zeker dat je mee mag, ben je nooit", beseft de topscorer van HC Rotterdam. "Er kan een hoop gebeuren in een Olympisch jaar en je moet je blijven bewijzen. Vier jaar geleden moesten we voor Rio één pot winnen tegen Spanje, die wonnen we met 2-1. Nu moeten we twee potten winnen. In topsport is er altijd druk. Ik zie daar ook voordelen in. Onder druk gebeuren vaak de mooiste dingen: de mooiste goals, weergaloze acties. Druk is niet iets om angstig voor te zijn, je kan het ook omarmen."

                

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden