'Rotterdam is de plek waar ik me heb ontwikkeld en deze stad heeft me veel gegeven als het gaat om kansen en mogelijkheden.'
'Rotterdam is de plek waar ik me heb ontwikkeld en deze stad heeft me veel gegeven als het gaat om kansen en mogelijkheden.'
Rotterdammer van de Week

In-Soo Radstake: 'Rotterdam is wereldkampioen proefballonnetjes'

Rotterdam - Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen stelde hij zich nog als partijloze burger officieel kandidaat voor de functie van wethouder Kunst & Cultuur. Maar hij is vooral bekend als filmproducent, regisseur en theatermaker en werkte onder meer aan films als Het Geheim van de Hema, Hollandse Nieuwe, Het Bombardement, Carmen van het Noorden, Made in Korea en Parradox. Daarnaast is hij medeoprichter van The Buddy Film Project en werkt hij sinds kort als hoofd externe producties bij RTV Rijnmond. De Rotterdammer van deze week is niemand minder dan In-Soo Radstake!

door Rachid Benhammou

Waar stond je wiegje?

"Rotterdam is mijn thuis. Ik ben in Seoul (Zuid-Korea) geboren en groeide op in Wieringerwerf bij mijn adoptieouders. Maar Rotterdam is de plek waar ik me heb ontwikkeld en deze stad heeft me veel gegeven als het gaat om kansen en mogelijkheden. Ja, je kunt zeggen dat Rotterdam een integraal onderdeel is van wie ik ben."

Je bent een creatieve duizendpoot en je hebt overal wel een mening over. Was dat de reden voor het oprichten van The Buddy Film Project?

"In 2017 zagen we de problematiek rondom vluchtelingen en vroegen ons af wat wij vanuit onze professie konden doen om hen aan werk te helpen. Dat is namelijk de beste manier om te integreren en een nieuw leven op te bouwen. Daarom richtte ik, samen met Dewi Reijs en regisseur Dennis Overeem, The Buddy Film Project op om gevluchte filmprofessionals te koppelen aan hun Nederlandse collega's en te begeleiden naar betaald werk."

En een jaar later had je politieke ambities?

"Toen bekend werd dat maar liefst tien wethouders het nieuwe college moesten gaan vormen vond ik dat er ook plaats moest zijn voor een wethouder Kunst & Cultuur. En omdat ik bij geen enkele partij terecht kon, besloot ik mezelf op persoonlijke titel kandidaat te stellen."

Je bent geen wethouder geworden, maar heb je wel iets bereikt?

"Ik heb wat ideeën op het gebied van kunst en cultuur neergelegd bij het college en bij de gemeenteraad en daar werd serieus naar geluisterd. Bijvoorbeeld hoe we naar een nieuw systeem moeten om kunst en cultuur echt toegankelijk voor iedereen in de stad te maken. Duurzaam en betaalbaar. Iets wat verder reikt dan een collegeperiode. Een moeder van drie kinderen kan met haar R'dam Pas wel gratis een museum bezoeken maar is toch al snel veel geld kwijt aan bijvoorbeeld het openbaar vervoer.Er zijn nog steeds gesprekken gaande hierover."

Waar kom je het liefst?

"Mijn eigen buurt (In-Soo woont in Noord, red.) vind ik eigenlijk wel heel erg leuk. Alles is op loopafstand te doen en ik kom graag in de buurtkroegen zoals café Faas en Schieweg. Daar hoor je veel verhalen! Maar daarnaast kom ik graag overal. Ik vind Rotterdam geweldig omdat de stad je blijft verrassen. Het verandert constant."

Wat vind je het minst leuk aan de stad?

"Rotterdam is wereldkampioen in eenmalige proefballonnetjes. Volgens mij hebben we als stad een identiteitscrisis. We noemen onszelf het laboratorium van het land maar alles moet wel veilig en ingekaderd."

"Als je wilt experimenteren, zul je voor langere termijnen geld moeten vrijmaken en niet bang zijn voor mislukkingen. Begin nou eens eerst met een echte visie te ontwikkelen, waarbij je je afvraagt wat voor stad je wilt zijn. Waar gaan we ons de komende vijftig jaar mee bezig houden? Omarm wat je bent en probeer niet constant iets anders te zijn."

In-Soo Radstake

Geboren: 16 december 1979 – Seoul
Woont in: Rotterdam Noord, met vrouw en dochtertje

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden