Foto: Emile van de Velde
Colums

Zonder de horeca op het Stadhuisplein wordt Rotterdam een hele saaie stad

Rotterdam - In haar nieuwe column voor De Havenloods maakt Tineke Speksnijder zich zorgen over de horeca op het Stadhuisplein: 'Als je een stad wil hebben die bruist, die toeristen trekt, heb je allerlei soorten horeca nodig. Anders wordt het gewoon een hele saaie stad.'

"Mevrouw, we vinden het hier wel leuk hoor, maar we willen feesten, kan dat hier ergens?" Dat was altijd heel makkelijk, je kijkt even, schat het feesttype in en legt ze uit hoe ze op het Stadhuisplein komen. Want daar kun je feesten, de vraag is alleen, hoe lang nog? Als het allemaal niet zo triest was, zou je er hard om kunnen lachen. Men zet 218 studentenwoningen tegenover feesthoreca neer. Er zitten wel een paar meters tussen, dus wie zou er last van kunnen hebben? Nou wil het toeval dat het serieuze studenten zijn, die willen slapen, maar dat lukt niet, door die horeca. We hebben het nu niet over feeststudenten die anderen uit hun slaap houden, maar serieuze studenten. Gruttemetut, hoe kan dat nou? Tsja, dan moet die horeca maar een paar stappen terug doen, er moet tenslotte nog meer gebouwd worden, er moeten dure appartementen komen voor expats en mensen met veel geld. Uh ja, maar die horeca zit er toch al hartstikke lang, hebben die dan geen rechten? Die moeten zich maar aanpassen. Ik herinner me nog een hele leuke avond met twee vriendinnen in de Skihut. De hele zaak was aan het dansen en zingen en iedereen had het prima naar zijn zin, er waren trouwens opmerkelijk veel studenten... Maar dat even terzijde. Een stad die wil bruisen, heeft dat soort horeca ook nodig. Toen en nu. Want de rest kan daar niet in voorzien. De Witte de Withstraat, Meent, Nieuwe Binnenweg, noem maar op, dat is een ander soort horeca. Maar dat Stadhuisplein was daar uitermate geschikt voor. Gaat het nu dadelijk zover komen dat de nacht en feesthoreca allemaal verbannen gaat worden naar een havengebied, naar de rand van de stad. Gaan we dadelijk die kant op? Nou, dan kan ik jullie vast vertellen, dat gaat niet werken. Als je een stad wil hebben die bruist, die toeristen trekt, heb je allerlei soorten horeca nodig. Anders wordt het gewoon een hele saaie stad. De tijd van provincietruttenstad is toch voorbij hoop ik?

Tineke Speksnijder is eigenaar van café de Schouw op de Witte de Withstraat.

Meer berichten