Door Henk en Diago blijft veel historisch materiaal over de geschiedenis van het Rotterdamse boksen behouden.
Door Henk en Diago blijft veel historisch materiaal over de geschiedenis van het Rotterdamse boksen behouden. (Foto: )

Mooie verhalen van Henk Groenendijk (89): 'Het boksen ligt een beetje op zijn kont'

Rotterdam - Iedere maandagochtend vroeg komt bij Boksschool Crooswijk een clubje 'veteranen' bij elkaar. Eén van hen is Henk Groenendijk (89). Sinds hij de diagnose prostaatkanker kreeg is de ring voor hem geen optie meer, maar verder is Henk nog messcherp. Toch probeert het ziekenhuis hem regelmatig een geriater in zijn maag te splitsen. "Dat doen ze bij iedereen boven de tachtig. Zal wel protocol zijn", klinkt het droogjes.

door Els Neijts

Sommige veteranen zijn aanzienlijk jonger dan Henk en komen elkaar wél in de touwen meppen. Voor anderen trekt vooral de nostalgie en het bokspraatje bij de koffie. Twee jaar geleden trainde Henk nog iedere week mee. Zijn conditie was altijd al belangrijk voor hem. "Ik rook en drink niet, en toch krijg je kanker..." Henk was niet alleen zijn hele leven een recreatief bokser die het soms mocht opnemen tegen bekende namen als Bep van Klaveren, hij doorliep ook een succesvolle loopbaan bij de politie. Om tenslotte te eindigen bij de narcoticabrigade. "Dat heette toen ik er begon nog gewoon de afdeling verdovende middelen. Die naam dekt de lading natuurlijk beter. Met de term koffieshop is de schijnheiligheid begonnen. Want ook al ontkent de minister dat, Nederland ís een narcostaat geworden. We zijn de grootste producent én exporteur van drugs. Dat kun je de politiek aanrekenen. Die voert een kutbeleid. Er is altijd te weinig gedaan om normalisatie tegen te houden."

Sportvereniging Hermandad 

Henk wist zijn liefde voor het boksen en zijn carrière altijd prima te combineren. "In '56 heb ik bij Sportvereniging Hermandad een boksploeg opgericht. Toen ik nog bode was bij de politie, heb ik ook een paar officiële wedstrijdjes als invaller mogen vechten. Maar toen ik daarbij eens een dik oog opliep, moest ik dáár van de baas mee stoppen." Toch deed Henk in het werk zijn voordeel met alle bokservaring. "Ik heb wel eens een klap uitgedeeld ja, maar ik voelde me er vooral zeker door. Je hoéft niet te beuken, een houding van Kom maar op dan..., helpt al." Met die houding wisten Henk en collega's zich ook staande te houden in criminele kringen. "Toen ik bij de centrale recherche in opleiding ging, werden we door de criminele inlichtingendienst de kroegen in gestuurd om contacten te leggen. Wat we precies moesten doen wisten we niet, maar wat niet mocht was wél heel duidelijk: Niet aan vrouwen zitten, niet dronken én niet corrupt worden."

Henk ziet met lede ogen aan dat de aandacht voor het boksen is verschoven naar het kickboksen. "Het boksen lig een beetje op zijn kont, maar de meiden, zoals Marichelle de Jong en Nouchka Fontijn, doen het wél goed. Daar heeft Lucia Rijker een lans voor gebroken."

Historie bewaren

Henk Groenendijk beschikt over een ongekende hoeveelheid feitenmateriaal en, soms pikante, anekdotes. "Ik ben ook archivaris van de boksbond geweest, maar geef al mijn info nu door aan Diago Houthoff om te digitaliseren. Dan blijft het behouden." Diago begon als 10-jarig jongetje met boksen en traint tot op de de dag van vandaag. Hij beheert op Facebook de pagina Historisch boksen Rotterdam. Daar plaatst hij bijna dagelijks nieuwe wetenswaardigheden. "Toen ik twee jaar geleden kwakkelde met mijn gezondheid, heb ik me op de historie van het Rotterdamse boksen gestort. Ik ben gaan graven en kon er niet meer mee ophouden. De bokswereld heeft een heel eigen sfeer en iedereen is bevriend. Ik kom hele leuke dingen tegen, zoals bijvoorbeeld over de vroegere Rotterdamse bokstempels Odeon en de Doelen in de vijftiger jaren. En pareltjes van foto's. Ik heb zelf alle Rotterdamse profboksers in kaart gebracht, maar krijg ook veel aangeleverd. Er is zoveel te vertellen. Wat ik tot nu toe op Facebook geplaatst heb is maar een fractie."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden