Spelen op een groen schoolplein
Spelen op een groen schoolplein (Foto: Arnoud Verhey)

Scholen krijgen geld van gemeente voor groenblauwe pleinen

Rotterdam - De gemeente Rotterdam heeft zes basisscholen in totaal 400.000 euro subsidie toegekend. Daarmee kunnen zij hun schoolpleinen groener en klimaatvriendelijker maken. Hiervan profiteren ook de kinderen uit de buurt.

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Ze dragen ook bij aan minder waterplassen bij school én in de wijk bij hevige regenval.

Deze zes scholen krijgen subsidie
In totaal dienden 36 Rotterdamse basisscholen een subsidieaanvraag in voor zo’n groenblauw plein. Een school kon punten scoren op motivatie en op ligging. Scholen in een buurt met weinig groen, waar bijvoorbeeld regelmatig wateroverlast is, maakten meer kans op subsidie. De scholen krijgen tussen de €49.000 en 80.000 subsidie. De aanleg van de zes nieuwe groenblauwe schoolpleinen gaat naar verwachting van start in 2020.

Deze scholen hebben subsidie gekregen: Augustinusschool (Oude Westen), Valentijnschool (Bospolder-Tussendijken), Christophoorschool (Zuidwijk), PCBS De Rank (Rozenburg), De Margriet (Blijdorp) en Oscar Romeroschool (Crooswijk).

Ook voor de buurt
Randvoorwaarde voor het krijgen van de subsidie is dat het schoolplein na schooltijd toegankelijk is voor de kinderen uit de buurt. Hierdoor profiteren ook zij mee; vaak zijn schoolpleinen de enige grotere speelplekken in een buurt. De subsidie is onder meer bedoeld voor het ontwerp, aanleg en beheer van het schoolplein. En voor de organisatie van activiteiten voor buurtkinderen. De gemeente onderzoekt op dit moment of er een tweede subsidieronde komt.

Rotterdam gaat voor groen
De subsidie maakt onderdeel uit van 'Rotterdam gaat voor groen' en Rotterdams Weerwoord. Met 'Rotterdam gaat voor groen' wil de gemeente de komende jaren 20 hectare extra groen in de stad realiseren. Het Rotterdams Weerwoord heeft als doel de stad klimaatbestendig te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden