Het strijdtoneel tijdens DreamHack in Rotterdam Ahoy, waar twee teams voor een grote tribune tegen elkaar spelen. (Foto: Emile Hilgers)
Het strijdtoneel tijdens DreamHack in Rotterdam Ahoy, waar twee teams voor een grote tribune tegen elkaar spelen. (Foto: Emile Hilgers) (Foto: )

Eerste editie DreamHack in Ahoy groot succes, volgend jaar weer!

Rotterdam - Gamers uit alle windstreken verzamelden zich afgelopen weekend in Ahoy voor DreamHack, onderdeel van de Rotterdam Games Week. Er waren profspelers, zoals Dave Rojo, die met Fortnight al meer dan een miljoen verdiende, en teams konden met DOTA-2 en CS:GO tienduizenden dollars winnen.

door Emile Hilgers

Ook voor thuisgamers was er van alles te beleven, zoals de Game Expo en een LAN Party waar sommigen meer dan 48 uur bivakkeerden. Jens vertelt dat hij tussendoor wel geslapen heeft, maar dat zijn vriend Bo bijna continu aan de zelf meegebrachte PC gekluisterd was. "Het is heel gezellig en je leert nieuwe mensen kennen", zegt Jens, voor wie dit een nieuwe ervaring is. "Voor mij is dit mijn vijfde LAN Party", vult Bo aan. "We doen niet aan wedstrijden mee, het is puur voor de lol."

JoostSpeeltSpellen, een van YouTube bekende influencer, stond op het hoofdpodium in Ahoy en deelde handtekeningen uit aan fans. "Dit is voor Nederland een uniek evenement", vindt hij. "Het is een combinatie van het Firstlook Festival in Utrecht, wat vooral een beurs is, en 'The Reality' in Assen, meer een LAN Party. Hier in Rotterdam zie je veel verschillende dingen. Bezoekers zijn hier niet alleen om te gamen, maar ook om elkaar te ontmoeten."
Spanjaard Adres Rojas won een semi-pro wedstrijd Smash Brothers. "Ik ben op meerdere DreamHacks geweest", zegt hij. "Het is goed georganiseerd hier."

Opvallend is de ruime keus aan interactieve spellen. Wim Noordzij van House of Esports wijst op de lange rij voor VR Arcade, een virtual reality game met een speelveld waarop je met een shotgun en een VR-bril loopt en op doelen mikt. "Je bent zelf speler in een game en anderen volgen je op het scherm. Er zijn er nu vier in Nederland en ik wil proberen om ook zo'n VR Arcade naar Rotterdam te halen."

Ilias (11) heeft meegedaan met de Obstacle Game Run van Sportbedrijf Rotterdam met hindernissen, een computergame en een pannakooi. Hij voetbalde tegen balvirtuoos Annas el Jackson, die onlangs deelnam aan het WK Panna-voetbal op de Binnenrotte. "Ik heb wel een paar balletjes geraakt", zegt Ilias, die Fifa, Fortnight en Formule 1 speelt, maar ook het veld voetbalt in JO13-1 van BZC Zuiderpark.

De organisatie is blij met de vele positieve reacties en ruim 14.000 bezoekers. Erika Bronkhorst: "We hebben een mooie eerste stap gezet voor een week waarin Rotterdam het epi-centrum wordt van games en esports en kijken uit naar de tweede editie, die we in 2020 nog grootser willen opzetten".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden