Foto: Laura Mitchell

Het Park, het Park of is het gewoon ‘Park’?

Rotterdam - Wat is nou eigenlijk de officiële naam van het Euromastpark? Dat vroeg onze collega Wouter Vocke van indebuurt Rotterdam zich af in een nieuwe aflevering van zijn serie Rotterdamse Mysteries. 


In de rubriek Mysteries behandelt Wouter Vocke iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze keer: is het nou Het Park, het Park of gewoon 'Park'? Freek Kilsdonk van de Commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens in Rotterdam vertelt dat er regelmatig mensen met de vraag zitten hoe ze de naam van dit stadspark nou moeten schrijven.  

Het gebied waarop nu het Park ligt, werd in het geheim in 1851 aangekocht door de gemeente Rotterdam met de bedoeling er een slachthuis te bouwen.  Na bezwaren van de gemeente Delfshaven (het lag op hun grondgebied en toen nog geen onderdeel van Rotterdam) en op verzoek van de raad, besloot  Rotterdam in 1852 hier een 'publieke wandeling' te maken. Het park had dus nog geen naam, in alle stukken wordt alleen over een 'wandeling' gesproken.

Het ontwerp van het nieuwe stadspark was van Jan David Zocher jr. en zijn zoon Louis Paul Zocher, gebaseerd op de principes van de Engelse landschapsstijl. Het werd daarom ook wel eens het Zocherpark genoemd. Op 11 juli 1853 is in een besloten deel van de raadsvergadering de naam 'het Park' geopperd, zonder hoofdletter H. Dit was een voorstel van burgemeester Johan Frederic Hoffmann (1791-1870; hij was burgemeester van Rotterdam van 1845 tot 1866). In de stukken is de naam inclusief het lidwoord onderstreept. De officiële naam is dus het Park – maar gewoon 'Park' mag ook.  

Lees het hele verhaal van Wouter Vocke hier.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden