Columns

'Honden komen naar strandje om te zwemmen, niet om te poepen!'

Rotterdam - Onze columnist Wouter Vocke is dol op honden, dat weten zijn vaste lezers wel. Dit keer maakt hij zich druk over de verdwijning van het hondenstrandje aan de Kralingse Plas: 'Dat de drollen daar op één hand te tellen zijn, daar heeft de gemeente geen boodschap aan. Honden komen daar om te zwemmen en te spelen, niet om te poepen.'

'Vorige keer schreef ik mijn column over honden. En dan met name over hondenbezitters, waar ik mijzelf ook tot mag rekenen. Het liefst schrijf ik niet twee keer een column achter elkaar die over hetzelfde onderwerp gaat, maar nu kan het even niet anders. Er is namelijk plotseling iets tussengekomen dat de gemoederen nogal bezighoudt onder ons baasjes: het hondenstrandje bij de Kralingse Plas gaat verdwijnen.

Zodra aan het begin van de zomer de zon gaat schijnen en de temperatuur drie dagen boven de 25 graden is geweest, komen de matrixborden weer tevoorschijn waarop wordt gewaarschuwd voor blauwalg - dat is nogal een probleem in de plas. De gemeente denkt nu een belangrijke bron van de blauwalg te hebben gevonden: hondenpoep.

De Kralingse Plas is 100 hectare groot. Het strand is ongeveer 500 meter lang. Het hondenstrandje (de strook richting het naaktstrandje) beslaat nog geen 100 meter. Maar volgens de gemeente zijn de drollen die op die dat stukje zand liggen een voedingsbron van blauwalg, en daarom moet het strandje wijken. Dat de drollen op één hand te tellen zijn, daar heeft de gemeente geen boodschap aan. Honden komen daar om te zwemmen en te spelen, niet om te poepen. Toch? Die van mij heeft zijn behoefte in ieder geval al lang en breed gedaan vóór we het standje bereiken.

Tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeente liepen de gemoederen hoog op, hondenbezitters zijn mensen die veel voor hun dier overhebben. Als dan ook nog eens een van de weinige plekken in Rotterdam waar honden ongestoord kunnen ravotten gaat verdwijnen, komen een hoop mensen in opstand. Er zijn al zoveel regels voor honden in de Rotterdamse parken: wel loslopen, niet loslopen, opruimplicht, geen opruimplicht... In het Kralingse Bos zijn bijna meer verschillende zones voor honden te vinden dan dat er prullenbakken en openbare toiletten zijn, doe daar om te beginnen iets aan. Maar dat is misschien te makkelijk gedacht.'

Wouter Vocke is redacteur bij indebuurt Rotterdam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden