'Ik schaam me niet, dat ik bij de Voedselbank loop'

Ina had nooit eerder schulden gehad.
Ina had nooit eerder schulden gehad. (Foto: J.N. van Delft)

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via onze website www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan op onze site berichten met foto plaatsen!


Van maandag 14 tot zondag 21 oktober is het de Week van de Voedselbank. Een goed moment om stil te staan bij alle Rotterdammers die op de Voedselbank zijn aangewezen om genoeg te eten te hebben. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek leeft 15 procent van de Rotterdammers onder de armoedegrens, dus ga maar na. Daarnaast zijn er ook nog mensen die wel in aanmerking komen voor een voedselpakket maar die stap niet kunnen willen of durven zetten. Omdat de schaamte en het gevoel van maatschappelijk gefaald hebben nog zwaarder weegt dan de honger. Maar soms kan je niet anders.

Foute tandkliniek
Ina is een vrouw van 54 jaar. Zij is cliënt bij de Rotterdamse Voedselbank. “Ik heb nog nooit eerder schulden gehad, maar toch ben ik ook bij de Voedselbank terechtgekomen,” vertelt Ina. Een foute tandkliniek bracht haar financieel aan de rand van de afgrond. Als gevolg van anorexia in haar tienerjaren was Ina’s gebit ernstig aangetast door het vele braken. ‘Die tandkliniek zou mij wel even helpen met een prachtige reconstructie. Maar ze hadden er niet bij verteld dat dat €2000 zou gaan kosten. Ik kon het niet betalen. Uiteindelijk kwam er een rechtszaak, die heb ik ook gewonnen. Maar toen waren we al anderhalf jaar verder. Intussen moest ik maandelijks €250 ophoesten. Een totale onmogelijkheid. Zo kwam ik bij de Voedselbank terecht. ”

Dankbaar
“Ik ben de Voedselbank zo dankbaar dat ze mij toen hebben opgevangen. De Voedselbank heeft mij veiligheid gegeven. Dat is voor mij heel erg belangrijk. Ik kijk uit naar die wekelijkse tas boodschappen. Mijn zoon is 26 jaar, hij woont in een beschermde woonvorm want hij is autistisch. Dankzij dat voedselpakket heb ik toch ieder weekend wat dingetjes in huis, en dat is zo fijn.”

Kapotte wasmachine
“Inmiddels heb ik ook gezondheidsproblemen. Ik heb altijd gewerkt, maar wegens gezondheidsproblemen gaat dat nu niet meer. Behalve dan vrijwilligerswerk dan. Ik merk nu dat, als je eenmaal op een laag inkomen zit, je al snel de volgende serie problemen tegenkomt. Want je moet van alles betalen, terwijl je dat geld niet hebt. De eigen bijdrage van de zorgverzekering, een kapotte wasmachine, noem het maar op. Je krijgt schulden. Die moeten afgelost worden, waardoor je nog minder overhoudt. En daar ga je.”

Schaamte
“Ik schaam me niet, dat ik bij de Voedselbank loop. Ik kan er echt niks aan doen dat ik er financieel zo slecht voorsta, want ik heb altijd vreselijk m’n best gedaan.

Tweede jeugd!
Ik weet nu uit eigen ervaring dat dit iedereen kan overkomen, ook al denk je: dat zal mij niet gebeuren. Maar schaamte is moordend. Ik heb een ellendige tijd gehad, maar ik heb daar een punt achter gezet. Ik ben nu bezig aan mijn tweede jeugd! Natuurlijk heb ik het nog wel moeilijk, maar ik laat me niet meer zo gauw uit het veld slaan. Ik durf nu voor mezelf op te komen, en voor het eerst van mijn leven ook nee te zeggen. De Voedselbank heeft mij daar geweldig bij gesteund. Niet alleen met de boodschappen, maar ook met een luisterend oor. Die mensen zijn zo aardig, en behulpzaam. Ik voel me daar welkom, ik word gezien. Dat doet je goed.“

Niet willen, niet mogen, niet kunnen, niet durven komen
“De Week van de Voedselbank vind ik goed om mensen die dringend voedselhulp nodig hebben, aan te moedige n om toch die stap te zetten. En dat ze niet thuis blijven zitten zonder eten. Want dat gebeurt… Ze willen niet, ze kunnen niet, ze durven niet te komen. Maar schaamte mag toch geen reden zijn dat mensen honger lijden! Of ze mogen niet. Sommige vrouwen mogen niet naar de Voedselbank van hun man, ja echt waar. Maar dat klopt toch niet. Er is eten genoeg. Heel veel supermarkten en bedrijven schenken eten aan de Voedselbank, dat is fantastisch.

Voedselverspilling
"Het principe van de Voedselbank is ook goed tegen voedselverspilling. Weet je dat er jaarlijks ruim 2 1/2 miljoen ton aan eten wordt weggegooid in Nederland? De Voedselbank zamelt daarvan 1 à 2 % in. Ik vind het een fantastische organisatie en ik ben ze eeuwig dankbaar.”

(Carol Vlugt)

Help de Voedselbank
Elke week zamelt de Voedselbank gratis aangeboden voedsel in, dat anders weggegooid wordt. De Voedselbank vult daarmee duizenden kratten en deelt dit uit aan al haar klanten. De Voedselbank draait volledig op vrijwilligers en giften. Wil je de Rotterdamse Voedselbank helpen? Meld je aan als vrijwilliger via www.voedselbank.nl/word-vrijwilliger/

Informatie over het aanvragen van een voedselpakket vind je op www.voedselbank.nl/voedselpakket-aanvragen/

Wil je geld, voedsel of spullen doneren? www.voedselbank.nl/word-sponsor/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden