Uriah Arnhem heeft veel in zijn mars. Zo is hij een van de breinen achter Oranjebitter, Kralingse Bos Festival, Reggae Festival en… vegan restaurant Dumbo!
Uriah Arnhem heeft veel in zijn mars. Zo is hij een van de breinen achter Oranjebitter, Kralingse Bos Festival, Reggae Festival en… vegan restaurant Dumbo! (Foto: )

Uriah Arnhem over het vegan-succes van Dumbo: 'Altijd met een kinderlijke gedachte'

Rotterdam - Sowieso dat je Uriah Arnhem kent. Hij was hét gezicht van mobiele provider Hi. Maar de acteur/stand-up comedian heeft meer in z'n mars. Veel meer. Zo is hij een van de breinen achter Oranjebitter, Kralingse Bos Festival, Reggae Festival en… vegan restaurant Dumbo!

door Britte Kramer/indebuurt Rotterdam

"Ik ben geschoold acteur, maar in de film- en televisiewereld was weinig werk. Toen dacht ik: laat ik een eigen bedrijf beginnen. Een creatief collectief, waarin je met verschillende mensen oplossingen bedenkt voor bedrijven en merken. Dat werd Venour. Volgend jaar bestaan we vijftien jaar. Van de week zat ik met Noel (zijn compagnon, red.) even te kijken wat we allemaal hebben gedaan. Dat is eigenlijk heel veel. Van events organiseren tot restaurants pimpen en helpen opzetten."

Uiteindelijk brak Uriah na acht jaar doorzetten 'toch een soort van door' en kwamen er commercials, series en films op z'n pad. Hij werd onder meer het gezicht van telecombedrijf Hi. Maar na jaren voor anderen gewerkt te hebben, wilden hij en Noel ook iets tastbaars voor zichzelf creëren. "Dan mag je all-in, heb je nul concessies." Na een paar succesvolle festivals openden ze begin dit jaar het veganistische restaurant Dumbo, op de Hoogstraat. "Dit pand kwam toevallig vrij. Zo bizar, we zitten er al zes jaar met ons kantoor naast. Ik denk dat we heel veel geluk hebben gehad. Met alles. Misschien dwingen we het af, op de een of andere manier. Of het is momentum. Het blijft in ieder geval iets magisch."

"Eerst was dit een Russische supermarkt. Geweldige kerel, die buurman: gouden tand, en zó'n jaap op z'n gezicht – door een bermbom. Hij vertelt de meest vage verhalen over Kazachstan en kwam altijd Russische snoepjes brengen: 'Proef! Proef! Proef!' Op vrijdag gaf-ie ons vodka en zúlke bieren. Echt te cute. Tussen deze palen was een balie met worsten en kaviaar, en er waren allemaal rekken met snoep. Dat je denkt: hoeveel snoep kan je hebben?! Op een gegeven moment zei hij: 'Buurman, kom! Kijk, ik ga weg. Zie je deze man? Ik wil je voorstellen. Hij is de eigenaar van het pand.'"

"Die buurman wilde dat ik het nam. Ik zei: 'Goed, als we eruit kunnen komen heb ik wel interesse.' M'n collega's zeiden ook: 'Misschien moeten we het doen'. Echt dat kinderlijke. Ons motto is ook toujours enfants: altijd met een kinderlijke gedachte. Die man had een paar gegadigden die meer boden, maar hij gunde het ons. Eerst wilden we ons kantoor verhuizen en er een koffiebarretje in bouwen. Uiteindelijk besloten we er een soort visitekaartje van te maken. Een kijkje in onze state of mind."

Vegan bleek het meest logische concept. "Eigenlijk wilden we hetzelfde als bij het Reggae Festival: mensen van alle rangen, standen en culturen samenbrengen. Een hindoe mag geen rund, een moslim geen varken, maar alles wat wij creëren is voor iedereen. Dat maakt de veganistische keuken heel toegankelijk. Op mijn dertigste had ik nog nooit een salade gegeten. Altijd rijst, vlees en groente. Maar het is toch iets van deze generatie, minder vlees eten. Vegan is de nieuwe mobiele telefoon: 'Als ik het niet probeer blijf ik achter', dat idee. Geen vluchtige hype, maar de toekomst."

"Als niet-veganist is het wel een soort van: waar moet ik beginnen? We hebben de Happy Cow-app geïnstalleerd en zijn de wereld rond gaan reizen om inspiratie op te doen. Eigenlijk heeft alles wel een niet-vleesvariant. We begonnen qua keuken heel gedistingeerd, maar merkten dat je helemaal niet next level moet zijn als je voor iedereen toegankelijk wilt zijn. Mensen hebben verlatingsangst met vlees en om veganisme zit een bepaald stigma. We wisten wel dat het een moeilijke journey ging worden, maar dachten: áls er een partij is die stigma's kan weghalen, dan zijn wij het."

"Aan het begin zei ik: 'Als we eenmaal hebben wat we willen gaat het keihard. Dan is het niet te stoppen.' Nu is het zover. We hebben een nieuwe menukaart, cocktailshakers en feesten, en het gaat sneller dan verwacht. Als kroon op ons harde werken zijn we genomineerd voor de Vegan Awards. De Oscars van het veganistische bestaan. Als we winnen ga ik ook niet meer zeggen dat we een veganistisch restaurant zijn. Mensen die hier eten hebben het vaak niet eens door. Met onze Hot & Spicy V-Chicken ben je in een enorme mindfuck. Dan komt dat kinderlijke bij ons weer terug, lachen in 't vuistje: 'Kijk ze er ook instinken!' Dat hadden we zelf in Berlijn, dat we dachten: maar dit is toch gewoon vlees? Ze zitten ons gewoon te fokken hier!"

Lees het complete verhaal, plús wat er komende tijd allemaal te doen is in Dumbo op indebuurt Rotterdam!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden