Nee, de koeien op het water hebben geen last van zeebenen en worden bovendien goed verzorgd. (Foto: Frank Willemse)
Nee, de koeien op het water hebben geen last van zeebenen en worden bovendien goed verzorgd. (Foto: Frank Willemse) (Foto: )

Drijvende boerderij met koeien is een half jaar open en trekt veel bekijks

Rotterdam - De roodbonte koeien hebben het naar hun zin, vertelt Friese boerin Minke van Wingerden vol trots. Ze hebben een glanzende huid en zorgen voor dagverse melk. Niks bijzonders toch? Jawel, want zij staan sinds mei midden op het water van de Merwehaven op de grens tussen Rotterdam en Schiedam. De eerste floating farm of drijvende boerderij waar dagelijks geïnteresseerden uit alle windhoeken komen kijken of dit een oplossing is voor het wereldvoedselprobleem. Alles zelfvoorzienend en dichtbij de huis.

door Frank Willemse

Op nog geen 100 meter van de grensflat van Schiedam staan zo'n 35 koeien rustig te herkauwen. Een drijvende koeientuin midden in de stad. Koeien op het water, hebben die dan geen zeebenen? 'Nee hoor', zegt Minke van Wingerden, 'deze koeien kunnen er tegen om op een stabiel platform te staan. En hier worden ze prima verzorgd met high tech apparatuur zoals melkrobots, borstels om tegen te schuren en loopplanken van en naar het grasveldje voor de drijvende ponton.'

Circulair

Alles gaat er 'circulair' aan toe, wat zoveel betekent dat het voedsel van dichtbij komt en hergebruikt wordt. Restproducten waaronder het gras uit het Feyenoord-stadion, zemelen van de Schiedamse molens en restproducten van bierbrouwerijen. Dit moet de toekomst worden voor overbevolkte urbane gebieden en steden als Singapore, New Orléans of Jakarta. Zodat voedsel en melk rechtstreeks uit de omgeving komt en biologisch verantwoord geproduceerd wordt.

Oplossing

Circulair betekent ook dat de stroom wordt opgewekt met zonnepanelen en de mest wordt verwerkt tot tuinaarde voor het balkon. En voedsel komt van dichtbij zonder vervuilend vervoer.

Deze experimentele drijvende boerderij is zonder subsidie opgezet door idealistische, maar ook commerciële sponsoren en moet als oplossing gaan dienen voor onze overbevolkte wereld. Nu nog klein van opzet, een ponton van 27 bij 27 meter, maar straks wellicht ook grootschalig rond grote steden waar minder grond is om te boeren.

Verbazing

Dat de floating farm een succes is, bewijzen de groepen buitenlanders uit heel de wereld die dit experiment met verbazing komen bekijken.

Maar ook de gewone Rotterdammer kan een kijkje nemen of de koeien het naar hun zin hebben. En er is voor de liefhebber rauwe melk te koop in natuurlijke petflessen.

Elke vrijdag en zaterdag kun je zelf zien hoe de koeien met namen als Clazina. Geertruida of Annabel maar ook gesponsorde koeien als Bella Ciao, Cash Cow of Susstainabetty het maken op de drijvende boerderij.

Meer weten over de drijvende boerderij? Kijk op www.floatingfarm.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden