Valerie Kuster op het dak bij haar lunchroom: 'We hebben hier zo veel energie aan gegeven, met ons hele hart.'
Valerie Kuster op het dak bij haar lunchroom: 'We hebben hier zo veel energie aan gegeven, met ons hele hart.' (Foto: )

'Lokhipsters' Schiekadeblok verenigen zich: 'Wij gaan niet weg van deze grond!'

Rotterdam - Van onschatbare waarde is het Schiekadeblok geworden. Terwijl het tien jaar geleden een rommelig stukje binnenstad aan het spoor was, waar niemand z'n vingers aan durfde te branden. Maar populariteit heeft een schaduwzijde. En de 'lokhipsters' in het gebied hopen niet de dupe te worden van die schaduwzijde. ''Wij zijn het volk van District East en gaan niet weg van deze grond.'

door Emile van de Velde

Ze hebben van een rafelrand een groeibriljant gemaakt, de pioniers van het Schiekadeblok. Daar, in District East, zijn serieuze horecagelegenheden als Biergarten en Annabel ontstaan, floreert het Hiphophuis, zijn bedrijven als We Are You en Zus groot geworden en groeiden bijvoorbeeld Op Het Dak en de DakAkkers uit tot echte paradepaardjes van de stad. Maar de toekomst komt eraan, en de ondernemers van District East willen dolgraag over die toekomt meepraten. Woensdag 16 oktober presenteren ze hun manifest 'We stand our ground'.

'Hier is Rotterdam opnieuw uitgevonden. En dat Rotterdam wil hier niet meer weg', staat er in het manifest. Het manifest is opgesteld door alle ondernemers tussen Schiekade, Schiestraat, Delftsestraat en Delftseplein. "Een jaar geleden zijn we ons, gestimuleerd door de gemeente, gaan verenigen", vertelt Valerie Kuster van de succesvolle lunchroom Op Het Dak.

Kuster is zelf een goed voorbeeld van hoe spectaculair iemand zich met z'n bedrijfje heeft kunnen ontwikkelen in het gebied. Een gebied dat na tien jaar onvermijdelijk als 'thuis' is gaan voelen. "We hebben altijd alles gedaan in de wetenschap dat dit tijdelijk is, natuurlijk. Maar we hopen nu toch dat we de dynamiek, de energie die hier heerst, in de toekomst kunnen behouden."

Want de toekomst komt er snel aan. Een jaar of tien geleden dreigde leegstand en verpaupering, nu is dit stukje grond razend populair bij grote projectontwikkelaars. Er zijn al allerlei plannen, toekomstvisioenen en artist impressies gepresenteerd. In het najaar worden er definitieve plannen en kopers verwacht.

En belangenvereniging District East wil graag aan tafel zitten. Niet omdat ze zich ondergewaardeerd voelen. Nee, dat zeker niet, vertelt Kuster. "In alle onderzoeken die er gedaan zijn, alle stukken die geschreven zijn, worden we enorm gewaardeerd. Er is genoeg erkenning dat wij, als een soort 'lokhipsters', dit stukje stad weer op de kaart hebben gezet. Maar toch weten we niet altijd wat de échte plannen met ons zijn. Wat als er een grote zak met geld op tafel komt? Kunnen wij dan ons boeltje pakken? Daar willen we graag over meepraten. We hebben ons verenigd, een manifest geschreven, daad bij woord gevoegd. We hopen dat de gemeente dat nu ook doet. We hebben zoveel energie aan dit gebied gegeven, met ons hele hart. Je moet er niet aan denken dat dat nu zal doodbloeden.'

De lancering van 'We stand our ground' is woensdag 16 oktober vanaf 16.00 uur in Annabel aan de Schiestraat 20.

Meer berichten