Foto: BENJAMIN ARTHUR PHOTOGRAPHY

Rotterdamse container rijdt mee op 'Noah's Train'

Rotterdam - Vrijdagmiddag 11 oktober is onder grote belangstelling van alle deelnemende Europese rail operators de Rotterdamse container op 'Noah's train' geplaatst. Dat gebeurde op de terminal van APMT op de Rotterdamse Maasvlakte. De kleurrijke trein met 19 beschilderde wagons arriveerde gisteren op de containerterminal na een rondreis door Katowice, Wenen, Berlijn, Parijs, Brussel, Rome, Leipzig, München, Luxemburg, Riga en Madrid. Één van de vier zijden is nog blanco en wordt binnenkort op de parkeerplaats van FutureLand, het informatiecentrum van de Rotterdamse haven, vol gespoten met duurzame wensen van Rotterdamse jongelui. Daarvoor kun je je nog aanmelden!


De rondreis die op 4 december 2018 begon, is een initiatief van Rail Freight Forward (RFF), een samenwerkingsverband van circa 20 rail operators in Europa. RFF streeft ernaar om 30 procent van het goederenvervoer via het spoor te realiseren in het jaar 2030, nu is dat 18 procent. Als het doel slaagt, scheelt dat volgens de initiatiefnemers jaarlijks 1 miljoen vrachtwagens op de weg en 290 miljoen ton minder CO2 uitstoot.

De plaatsing van de container gebeurde onder het toeziend oog van Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf: "De campagne 'Noah's Train' juichen we om twee redenen toe: spoor is een milieuvriendelijk alternatief voor goederenvervoer van en naar de grootste haven van Europa én het past in onze ambitie om van Rotterdam een energie neutrale haven te maken." Het afgelopen jaar steeg het Rotterdamse containervervoer per trein met twaalf procent. Het Havenbedrijf streeft er naar dat in 2030 20 procent van containertransport naar en van het achterland over de rails gaat.

Met de Rotterdamse bijdrage – geschilderd door Nina Valkhoff – is 'Noah's Train' gereed en verspreiden de containers zich – los van elkaar - over de gehele wereld. Een container gaat naar de klimaatconferentie in Chili. Het Rotterdamse exemplaar blijft voorlopig op de Maasvlakte. Één van de vier zijden van deze stalen laaddoos is nog blanco en wordt binnenkort op de parkeerplaats van FutureLand, het informatiecentrum van de Rotterdamse haven, vol gespoten met duurzame wensen van Rotterdamse jongelui. Jongeren kunnen zich daarvoor aanmelden via havenkrant@portofrotterdam.com. 


 

  

Meer berichten