'De mensen die er zitten hebben echt zin in een avondje Luxor. De tent druipt van de historie.'
'De mensen die er zitten hebben echt zin in een avondje Luxor. De tent druipt van de historie.' (Foto: )
FILMPJE

Youp van 't Hek brengt een ode aan dé cabarettempel van Rotterdam

Rotterdam - In aanloop naar zijn voorstellingen in het oude Luxor Theater heeft Youp van 't Hek een eervolle brief geschreven over de 35 jaar dat hij al optreedt in het oude Luxor Theater. Of in zijn woorden: 'De cabarettempel van de stad.'

'Waarom ik het in het oude Luxor Theater altijd zo ontzettend naar mijn zin heb? Ik zoek naar de antwoorden en dat zijn er veel. De zaal is verschrikkelijk direct, iedereen zit op je lip en ziet je hard werken. Dat laatste is iets waar Rotterdammers wel van houden. En die bühne is een interessante plek omdat hij aan alle kanten te klein en te nauw is. Mijn technici puzzelen altijd dagen op het probleem hoe ze zowel mijn muzikant Rens van der Zalm als deze cabaretier zelf kwijt kunnen. Terwijl er ook nog een decor moet staan. Een probleem dat overigens altijd lachend opgelost wordt. Voor aanvang krijg ik een aantal nieuwe routes hoe ik, zonder dat het decor om lazert, zo gemakkelijk mogelijk het podium kan betreden.

En als het publiek er zit dan begint het feest pas echt. Domweg omdat het Rotterdamse publiek bijzonder is. Het is dé cabaretplek van de stad en van een groot deel van Zuid-Holland en Zeeland. Dat voel je als je opkomt. De mensen die er zitten hebben echt zin in een avondje Luxor. De tent druipt van de historie. Van Toon tot André tot Freek tot Snip & Snap tot Finkers en Kaandorp en Jochem en Teeuwen en Maassen…. iedereen heeft op zijn eigen manier deze tempel op zijn kop gezet. Het gebouw schudt graag van het lachen. Ook om een Amsterdammer? Absoluut. Zeker in de jaren dat Feyenoord bovenaan stond en ook nog kampioen werd.

In Rotterdam wordt hard gelachen en het oude Luxor is een plek waar het ook achter de schermen nog eens prima toeven is. Kortom: ik kijk uit naar mijn maandje Rotterdam. En dan af en toe ook nog van tevoren een hapje eten bij De Pijp…. veel gelukkiger kan je deze kleine komiek niet krijgen!'

In de hele maand november staat Youp staat in het oude Luxor Theater,. Meer info en kaartverkoop via www.luxortheater.nl/cabaret.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden