Daar staat het bosje. Op de plek waar normaal de auto's elkaar 'betoeteren'.
Daar staat het bosje. Op de plek waar normaal de auto's elkaar 'betoeteren'. (Foto: )

Rotterdams straatje vol met blik verandert één maand in een bosje

Rotterdam - 'Kan dat niet voor altijd?', vroegen mensen zich af toen De Havenloods deze week een bericht online plaatste over een nieuw 'bos in de stad'. Een bosje is het trouwens. Sinds vandaag (woensdag 9 oktober) staat het bosje er. In het straatje tussen Karel Doormanstraat en Kruisplein, voor de Doelen langs, en aan het Schouwburgplein.

door Emile van de Velde

Zo heet het straatje trouwens ook, Schouwburgplein. Want een eigen naam heeft het niet. Tóch is het een populair straatje, voor een straatje zonder naam. Het staat er altijd vast, met toeterende auto's, die proberen via een sluipweggetje nóg drukkere straten in het centrum van de stad te ontlopen.

En die auto's, daar is het 'm ook een beetje om te doen. Vrijwel niemand vind het leuk; al dat blik voor de hoofdingang van de Doelen, aan het grootste plein in de binnenstad. Ze zijn allebei blij met het bosje. De Doelen omdat het graag grenst aan het Schouwburgplein. En het Schouwburgplein omdat dat straatje er nu eindelijk écht bij hoort.

Een maand lang is het straatje dus een bosje. Er kunnen geen auto's meer doorheen rijden, of in een file staan. Fietsen kan nog wel, maar rustig aan. En nee, het groen blijft dus niet langer dan een maand de weg versperren voor het blik. Het is een pop up-bos. Gewoon om eens te kijken hoe het bevalt, wat de omwonenden ervan vinden, en de bezoekers van de binnenstad.

Het bos op wieltjes staat voor de Doelen in het kader van het voetgangerscongres Walk21 dat deze week in de stad plaatsvind. Honderden politici, stedenbouwkundigen en academici komen in Rotterdam bij elkaar om te bespreken hoe je een stad beter kunt inrichten voor voetgangers.

Meer berichten