De groene plekken in Zevenkamp worden goed bijgehouden. (Foto: Kees Bosman)
De groene plekken in Zevenkamp worden goed bijgehouden. (Foto: Kees Bosman) (Foto: Kees Bosman)

Er kan best wat groen bij in Zevenkamp, wie heeft er goede ideeën?

Rotterdam - 'Rotterdam gaat voor groen' is een actieplan van de gemeente Rotterdam en heeft tot doel 20 hectare extra groen in de stad te realiseren. Bewoners met een idee voor de openbare buitenruimte kunnen dit aangeven bij de gebiedsnetwerker of wijkmanager van hun wijk via telefoonnummer 14010. Het plan moet gericht zijn op de openbare ruimten en moet uitgevoerd worden met gras of planten in de volle grond, dus niet in bakken. Het Wijkcomité Zevenkamp roept bewoners op om ideeën te melden.

door Annemarie van der Ploeg

Peter van der Weel, lid Wijkcomité Zevenkamp, vertelt: "Het plan is door de gemeente geïnitieerd, maar wij hebben in het begin van onze startperiode met onze wijkbewoners wijkdoelen gesteld en een van die doelen is betere kwaliteit van de woonomgeving. Dat is een van de doelen die wij echt willen verbeteren. Maar het plan is er natuurlijk niet alleen voor deze wijk, maar ook de rest van Rotterdam kan er haar voordeel mee doen."

"Zevenkamp is best een groene wijk, maar er zijn nog wel plekken waar echt nog wel iets bij kan. En dan denk ik niet alleen aan geveltuintjes maar aan echt leuke projecten, die dan wel wat geld kosten. Daarvoor willen we de bewoners oproepen om daarover na te denken. Voor geveltuintjes of rozen in de tuin krijg je geen geld. In een brochure van de gemeente staat het hele actieprogramma. Er staan vier pijlers in waarvan wij voor 'openbare ruimte' en 'dichtbij huis' willen gaan", legt Van der Weel uit.

Het nieuwe groen moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Van der Weel: "Het moet gerealiseerd worden in de openbare ruimte en er zijn bij voorkeur ook andere partijen en/of bronnen van financiering bij betrokken. Het moet positief beoordeeld worden door het gebied, waarbij gekeken wordt of het past in de inrichting van de buurt. Er moet draagvlak zijn bij de bewoners en deze mogen het beheren, maar beheer en onderhoud door de gemeente is ook mogelijk. Het nieuwe groen wordt aangelegd door of onder regie van de gemeente en er worden voor- en nafoto's gemaakt."

"Aanvragen gaat via het telefoonnummer van de gemeente, 14010. De wijkmanager gaat met de mensen in gesprek en vindt deze het idee reëel, dan wordt het voorgelegd aan een commissie. Hierin zit iemand die de wijk kent en ziet men er kans toe, dan wordt het plan helemaal uitgevoerd. Het geld wordt niet uitgekeerd aan diegene die het plan indient maar blijft bij de gemeente. De bewoner zelf is er dan dus helemaal vanaf. Deze draagt het idee aan en bij goedkeuring wordt het uitgevoerd. Het project is begin 2019 al gestart. Wij hopen dat er meer gebruik van wordt gemaakt en kunnen het alleen maar bij de mensen onder de aandacht brengen. Het project loopt van 2019-2022. In Rotterdam Zevenkamp zijn er al projecten gestart in de Rivierenbuurt en aan de Zevenkampsering. Daar wordt 2000 vierkante meter groen gerealiseerd doordat de straat toch open ligt", aldus Van der Weel.

Zie ook rotterdam.nl.

Meer berichten