Lady Gaga in de videoclip van Telephone uit 2010. Regie: Jonas Åkerlund, outfit: Thierry Mugler, Anniversaire des 20 ans collection, prêt-à-porter fall/winter 1995–1996.
Lady Gaga in de videoclip van Telephone uit 2010. Regie: Jonas Åkerlund, outfit: Thierry Mugler, Anniversaire des 20 ans collection, prêt-à-porter fall/winter 1995–1996. (Foto: )

Thierry Mugler: 'Ik ben niet iemand die in het verleden blijft hangen'

Rotterdam - De allereerste overzichtstentoonstelling van het werk van de Franse maker Thierry Mugler is een feit. De grootschalige expositie die zondag 13 oktober in de Kunsthal opengaat voor publiek en tot maart 2020 te zien zal zijn, onthult de verschillende universums van de markante kunstenaar die geroemd wordt als visionair, couturier, directeur, fotograaf en parfumeur.

De Kunsthal heeft de Europese primeur wat betreft deze wervelende overzichtsexpo die met Muglers liefde voor theater en opera in het achterhoofd is opgebouwd uit zes 'aktes'. De onderdelen Macbeth & the Scottish Lady, Stars & Sparkles, Belle de Jour & Belle de Nuit, The Photographers Eye, Metamorphosis en Futuristic & Fembot Couture geven een fraai beeld van de overrompelende verbeeldingskracht die op diverse gebieden tot prachtige creaties hebben geleid. Daarbij ligt de nadruk op zijn prêt-à-porter en haute couture collecties.

"Ik heb altijd een fascinatie gehad voor het mooiste dier op aarde: de mens. Om dit wezen te verheerlijken gebruik ik alle middelen die ik tot mijn beschikking heb: mode, shows, parfums, fotografie, video... Ik ben niet iemand die in het verleden blijft hangen, maar de Montreal Museum of Fine Arts was de eerste die met het voorstel kwam om mijn creaties te ensceneren en om samen een vrije, mondiale en vernieuwde artistieke visie te verbeelden. Hoe kon ik dat weigeren?", aldus Mugler in een toelichting.

'Thierry Mugler: Couturissime' brengt meer dan 150 outfits samen uit de periode tussen 1977 en 2014, waarvan de meeste voor het eerst tentoongesteld worden. Daarnaast zijn er veel nooit eerder getoonde accessoires en toneelkostuums, clips en video's, archiefdocumenten en schetsen te zien. Inclusief honderd werken van de grootste hedendaagse modefotografen vullen de tentoonstelling verder aan.

Kijk voor alle info op www.kunsthal.nl.

Meer berichten