Stadsgids Eveline: "Ik pas mijn tours altijd aan aan de gasten. Ik heb er speciaal eentje voor Amerikanen, Amsterdammers ("die zijn altijd een beetje arrogant") en bijvoorbeeld blinden."
Stadsgids Eveline: "Ik pas mijn tours altijd aan aan de gasten. Ik heb er speciaal eentje voor Amerikanen, Amsterdammers ("die zijn altijd een beetje arrogant") en bijvoorbeeld blinden." (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Eveline van Wanrooij: 'Hier wonen de prettigste mensen. Eerlijk en met een goed hart'

Rotterdam - Het zou heel goed mogelijk kunnen zijn dat je Eveline van Wanrooij (43) wel eens bent tegengekomen in de stad. Of nog beter gezegd: dat je een keer hebt meegelopen met een tour van haar, ze is namelijk een veelgevraagde stadsgids. En niet zomaar een stadsgids ("Hoe harder ik ze beledig, hoe harder het applaus!") het is er eentje die is vereeuwigd in Miniworld Rotterdam! In die miniatuurstad (voorheen Railz Miniworld) vlakbij Rotterdam Centraal staat een miniatuurversie van deze vrolijke Rotterdamse. Ze zit zo'n 15 jaar in het vak én is twee jaar geleden uitgeroepen tot 'Meest gastvrije Rotterdammer'. Reden genoeg om Eveline eindelijk eens een keer te interviewen als Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Jij móet een Rotterdamse zijn!

"Helaas niet! Ik kom oorspronkelijk uit Oostvoorne. Mijn opa en oma kwamen in 1939 naar Rotterdam voor werk en mijn vader is echt een jongen van Zuid. Maar ja, als je op een gegeven moment gaat trouwen en kinderen krijgt... Veel mensen uit Zuid wilden toen naar een groenere buurt - dat werd Oostvoorne. Van mij had hij lekker in Rotterdam mogen blijven wonen! Maar ik moet wel zeggen: in de zomer lijkt Oostvoorne net Rotterdam."

Geen 010 in je paspoort, dus!

"Nee! Maar bij ons kind hebben we het wél goed geregeld. De laatste maand toen ik zwanger was ben ik Rotterdam niet meer uit geweest! Je zal maar net in Capelle aan den IJssel of zo zitten haha."

Wanneer kwam je hierheen?

"Ik ben altijd een enorm stadsmens geweest, ik kon niet aarden in Oostvoorne. Dus toen ik ging studeren in Rotterdam ben ik naar het Oude Noorden verhuisd toen ik een jaar of 20 was. Ik was meteen verkocht."

En waar woon je nu?

"In Bloemhof, op Zuid. Ik woon graag in een achterstandswijk, heb ik ontdekt, daar wonen de prettigste mensen. Het is hier eerlijk, ik hou daarvan. Je weet wat je aan ze hebt! Mensen die met weinig moeten rondkomen zullen zich nooit anders voordoen dan ze zijn. Ze hebben zo'n goed hart en staan altijd voor anderen klaar. Zelf ben ik hier begonnen met plastic uit het water vissen, dat heeft echt wel iets gedaan met de wijk! Ik heb inmiddels een heel gevolg. Omdat ik heb gemerkt dat de schone singel de wijk verbindt, heb ik subsidie aangevraagd en gekregen voor natuureducatieborden rondom de singel en 'slootjesles' van een natuurexpert voor de schoolkinderen van Bloemhof."

Ligt je hart ook op Zuid?

"Hier heb ik de échte Rotterdammer om me heen, daar hou ik van. Maar ik ben in Rotterdam wel zeventien keer verhuisd! Ik heb ook aan de Mathenesserlaan gewoond, bij de Veerhaven, in Vreewijk en in Crooswijk - daar ligt toch wel een beetje mijn hart hoor. Crooswijk is zo leuk."

Waar leid je het liefst rond?

"Historisch Delfshaven! Je hebt daar nog van die smalle straatjes en de buurtbewoners reageren ook altijd leuk op zo'n groep. Plus, je hebt de verhalen van Piet Hein, de Pelgrimvaders en de doffe ellende van vroeger. In Delfshaven is die armoede nog tastbaar. Ik vertel de mensen dan altijd dat we het nu echt goed hebben. Dat vind ik mooi om mee te geven. En daarnaast is Delfshaven gewoon een heel mooi stukje met hele gezellige kroegen!"

Wat zijn de leukste groepen?

"Mensen van de Belastingdienst! Ik heb ook heel veel mensen van gemeentes en ministeries, ik kijk altijd naar die ambtelijke groepen uit."

En naar wie niet?

"Leraren en huisartsen haha. Die praten vaak door je heen! Wat ook apart is: ik krijg altijd applaus. Maar het enige wat ik doe is een beetje door de stad struinen en met tering vloeken. En hoe harder ik de mensen beledig, hoe harder het applaus! Zou het niet mooi zijn als hulpverleners eens een keer zo'n applaus krijgen? Zij doen écht goed werk en hebben het af en toe best zwaar."

Persoonlijk

Geboren op 27 oktober 1975 in Oostvoorne
Woont in Bloemhof samen met haar zoontje Salvador (7) en kat Buddha
Is stadsgids, maar verkoopt bijvoorbeeld ook typisch Rotterdamse slotjes om op de 'Hoerenloper' te hangen

Meer weten? www.rotterdamdiscoverytours.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden