Rotterdamse Ouzo op 'traditionele illegale wijze'

Rotterdam - De Grieken hebben ouzo, de Fransen hebben pernot, de Italianen hebben sambuca en nu heeft Rotterdam ook zijn eigen anijsdrankje: Hoezo? Ontstaan in de zelf gebouwde destilleerketel van Rotterdammer Stefan van Hees, in zijn achtertuin op Katendrecht. ‘Gestookt op traditionele illegale wijze’, staat er dan ook op het etiket.

Geheel volgens de Amerikaanse moonshine-traditie stookt Stefan namelijk al jaren zijn eigen alcohol als hobby. In Amerika ontstond de traditie tijdens de drooglegging van de jaren twintig en wordt de traditie nog steeds in ere gehouden, zoals is te zien in de serie Moonshiners op Discovery Chanel. Voor Stefan ontstond de traditie met wijn van zijn vader en een snelkookpan. ,,Ik destilleer al alcohol sinds mijn achttiende. Van een snelkookpan bouwde ik een destilleerinstallatie. Mijn vader maakte wijn als hobby, maar die lukte niet altijd. Zonde om weg te gooien, dus destilleerde ik hem tot pure alcohol.”

De laatste jaren verspreid ik mijn flessen over een steeds grotere vrienden- en kennissenkring. Zelf restaurant Kwiezien op Katendrecht heeft hem inmiddels ontdekt.”

De ooit illegaal gestookte ouzo is nu ook verkrijgbaar in verschillende legale Rotterdamse slijterijen. Inmiddels is het compleet legaal hoor. Ik sta netjes ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar wel onder de naam Hoezo? Moonshine Rotterdam. En werk ik samen met de Groene Fee in Rhoon, maar de Hoezo? Ouzo wordt nog altijd gebotteld op Katendrecht.”

Waarom hij juist voor ouzo koos? De ouzo was het eerste recept dat ik uitprobeerde en dat meteen slaagde. Daarnaast is het mooi om te maken: verse kruiden, compleet biologisch. De Hoezo? Ouzo is dan ook in eerste instantie een kwalitatief goed en ambachtelijk bereid product. Ik durf de smaaktest met andere ouzo’s wel aan. De Rotterdamse knipoog is een extraatje.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden