Sloop oude gebouwen Erasmus MC wordt monsterklus

Rotterdam - De firma Oranje BV en het Erasmus MC Rotterdam hebben een overeenkomst ondertekend voor het duurzaam slopen van de overtollige gebouwen die na de ingebruikname van de nieuwbouw vrij zijn gekomen. Oranje BV is specialist op het gebied van duurzaam amoveren (slopen), asbestsanering, bodemsanering, bouw- en woonrijp maken van locaties en duurzame recycling.

Het Erasmus MC heeft sinds mei 2018 een fonkelnieuw onderkomen. Sindsdien is een aantal gebouwen aan de 's Gravendijkwal leeg komen te staan, waaronder ook het oude 'Dijkzigt' ziekenhuis. De gebouwen worden zoveel mogelijk duurzaam geamoveerd. Deze fase omvat een kleine 70.000 vierkante meter en duurt tot 2023.

Vanaf eind 2019 zal eerst de asbestsanering plaatsvinden: aan de buitenkant zie je dan weinig tot niets van deze werkzaamheden. Pas vanaf medio 2021 zal de sloop van het oude Dijkzigt zichtbaar worden. Deze gebeurt niet met springstoffen, of met de klassieke sloperskogel, maar gecontroleerd met grijpers en bobcats, de zogenaamde Japanse methode.

De Japanse methode is het amoveren van een gebouw waarbij zo min mogelijk ruimte om het gebouw ingenomen wordt en zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de ruimte in het gebouw zelf. Zo kan van bovenaf al, met sloopmaterieel, de vrijkomende materialen via de oude liftschachten en stortkokers van het gebouw afgevoerd worden. Hierdoor ontstaat minder geluids- en stofoverlast en wordt het slopen veiliger door betere controleerbaarheid. Op de campus kan de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid beter worden gewaarborgd.

Meer berichten