Jet op vakantie met haar man in Ierland. "Toen ik nog reisprogramma's voor RTL maakte en terug reed vanaf Schiphol... Als ik dan Rotterdam weer zag liggen kwam ik pas écht thuis."
Jet op vakantie met haar man in Ierland. "Toen ik nog reisprogramma's voor RTL maakte en terug reed vanaf Schiphol... Als ik dan Rotterdam weer zag liggen kwam ik pas écht thuis." (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Jet Sol is nog steeds 'boos' dat ze niet in Rotterdam is geboren

Rotterdam - Presentatrice en programmamaker Jet Sol (48) kunnen we met recht een bekende Rotterdammer noemen: ze is namelijk al meer dan 20 jaar op tv te zien! De goedlachse Rotterdamse spraakwaterval maakt niet alleen televisie, ze host bijvoorbeeld ook evenementen en spreekt voice-overs in. Jet: "Ik heb het leukste beroep van de wereld!" Midden jaren '90 begon ze bij RTV Rijnmond. Daarna is ze via Canal+, TROS, RTL4 en RTL5 bij Omroep West beland. Bij onze buren in de regio Den Haag presenteert ze het programma 'Op de Kaart', waarin ze op zoek gaat naar onontdekte plekken en mooie verhalen. Jet ("eigenlijk Henriette, zónder puntjes!") is onze Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Hoe Rotterdams ben je?

"Mijn opa en oma woonden in Rotterdam vlak achter de Goudsesingel. Ik was stapelgek op ze, ik was daar ook graag en veel. Niet in de laatste plaats omdat je dan midden in de stad was. Zij hebben me wel die liefde voor Rotterdam bijgebracht, mijn oma was echt zo'n Rotterdams wijfie. Dan wandelden we door de stad en gingen we samen naar de markt, ik vond dat prachtig. Een hele beleving! Als ik bij ze logeerde kon je vanuit de slaapkamer het Shell-gebouw zien... Dat maakte zo'n indruk op me. Daar kreeg ik ook echt energie van. Toen wist ik eigenlijk al dat ik naar Rotterdam wilde en niet in Barendrecht wilde blijven."

Je komt uit Barendrecht?

"Nou... Ik ben thuis geboren, bij mijn ouders in Barendrecht. Maar mijn zus is wél in Rotterdam geboren, in het ziekenhuis. Boos is misschien niet het juiste woord, maar ik zeg dat wel eens tegen mijn moeder."

Dat zit diep!

"Mijn zus woont ook nog eens in Barendrecht en ik woon in Rotterdam! Als ik een ambtenaar om zou kunnen kopen om even mijn geboorteplaats te veranderen: ik zou het meteen doen. Het klinkt misschien kinderachtig, maar ik hou echt veel van deze stad!"

Meteen verhuisd, dus?

"Ik ben binnen Rotterdam een stuk of 27 keer verhuisd; ik maak geen grap! Ik heb ongeveer in iedere wijk gewoond: in Crooswijk, in het Oude Westen, het Oude Noorden en ik woon nu op de Kop van Zuid."

Welke was het leukst?

"Al die wijken waren heel fijn om in te wonen. Het zijn allemaal heel gemêleerde, stadse wijken. Maar het fijne van de Kop van Zuid is dat je vlakbij het centrum zit. En als je ergens naartoe gaat, moet je altijd over het water. Of het nou via de Willems- of de Erasmusbrug is, je moet altijd over de Nieuwe Maas. Die rivier is als een soort ader, als Rotterdammer vóel je dat gewoon. En het is ook zo mooi! Ook als je over de Maasboulevard rijdt en je ziet het zo liggen, dan denk ik: ja dat is mijn Rotterdam. Toen ik nog reisprogramma's voor RTL maakte en terug reed vanaf Schiphol... Als ik dan die stad zag liggen kwam ik pas écht thuis. En de Rotterdammer, in al zijn variëteiten, is gewoon tof. Ik moet altijd het hardste lachen om grappen van Rotterdammers. Die keiharde Rotterdamse humor: heerlijk!"

Veel verschil met Den Haag?

"Natuurlijk is er wel verschil. Maar qua humor hebben de Rotterdammer en de Hagenees allebei zelfspot. Daar kan ik me echt helemaal kapot om lachen. En dat Haagse accent is ook wel erg leuk hoor. Ik ben trouwens ook getrouwd met een Hagenees, die in Rotterdam wilde wonen. Mij hoor je niet klagen haha!"

Waar kom je het liefst?

"Op Katendrecht! Daar zit ook mijn favoriete restaurant, De Matroos en Het Meisje - daar word ik heel gelukkig van. Echt Rotterdams: teringgoed eten, maar wel gewoon normaal doen! Niet opzitten en pootjes geven. Daarover gesproken; ik kom ook graag in het Kralingse Bos. Sinds vorig jaar heb ik een hondje, Poppy. Een asielhondje uit Griekenland, via de stichting 'We are here Lesvos'. Al die hondjes die daar vandaan komen zijn zó lief!"

Persoonlijk

Henriette (Jet) Paro-Sol
Geboren op 17 juli 1971 in Barendrecht.
Woont op de Kop van Zuid met haar man Kevin Paro en heeft een zoon.

Website: www.jetsol.nl
Instagram en Twitter: @jet_sol

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden