Foto:
Columns

'Het lijkt wel The Gangs of New York in Rotterdam'

Rotterdam - Dit is de column van Rachid Benhammou uit De Havenloods van deze week. 'Ik kan me voorstellen dat de Rotterdammer het roof-, steek- en schiet-gedrag in de stad wel beu is. The Gangs of New York in mijn eigen stad.'

'Vroeger was alles beter. En ja, vroeger was het ook veiliger.' Ik kan me voorstellen dat de Rotterdammer het roof-, steek- en schiet-gedrag in de stad wel beu is. Afgelopen weekend las ik het bericht over groepen, met grote messen bewapende jongeren, die elkaar te lijf willen gaan in Charlois. De politie voorkwam dat het uit de hand liep. Een dag later was de zoveelste schietpartij, nu op de Nieuwe Binnenweg, het gesprek van de dag.
The Gangs of New York in mijn eigen stad. Kent u die film? Over de bloedige strijd tussen bendes in het 19e-eeuwse New York, de Five Points. Overvallen, diefstallen, vechtpartijen en moord vonden er dagelijks plaats.
In het jaarlijkse Veiligheidsindex van de gemeente scoorde de stad vorig jaar op alle fronten een paar puntjes extra ten opzichte van de jaren ervoor. Ja, het aantal inbraken en straatroven daalde een beetje in Rotterdam, maar het (vuur)wapengeweld steeg. Gepakte daders op het rechte pad te houden lukt ook niet meer zo goed. Ondanks alle prachtige initiatieven en standvastige maatregelen.
Is de misdaad in Rotterdam aan het groeien of zijn er wezenlijke problemen bij politie en Openbaar Ministerie? Personeelstekort, te hoge werkdruk, te weinig geld? Of was vroeger inderdaad alles beter?
De politie kan maar niet handhaven en het OM niet vervolgen. Ondanks extra investeringen. Maar als je georganiseerde misdaad écht wil bestrijden, dan zal er structureel moeten worden geïnvesteerd in het OM. En in onszelf.
Want we mogen zelf ook best bewuster worden van wat misdaad met de Rotterdamse samenleving doet. De impact bij het lezen over minderjarige jongeren die elkaar met messen te lijf willen, zoals in The Five Points, hakt erin. Of wanneer je hoort dat een drugslab is opgedoekt, naast een basisschool. Daar ga je dan, met je Veiligheidsindex.

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden