Regelmatig trekken jongeren uit Zuid naar bedrijven om te zien wat er allemaal mogelijk is als ze klaar zijn met hun opleiding. (Foto: NPRZ)
Regelmatig trekken jongeren uit Zuid naar bedrijven om te zien wat er allemaal mogelijk is als ze klaar zijn met hun opleiding. (Foto: NPRZ) (Foto: )

Als je nu jong bent op Zuid heb je steeds vaker garantie op een baan

Rotterdam - Het is een mooie week voor iedereen die nu jong is op Zuid. Want misschien weet je het nog niet (of juist wel), maar als je nu een tiener bent, wordt de kans dat je straks een goeie baan hebt steeds groter.

door Emile van de Velde

Vandaag (dinsdag 1 oktober) was er een feestelijke bijeenkomst in Theater Zuidplein voor alle partijen die met Bridge te maken hebben. Bridge heeft er nu drie jaar opzitten. Met onder meer een project om jongeren uit Zuid een garantie te geven op een baan na hun opleiding. Bridge is inmiddels zo ver dat het op eigen benen kan staan.

Sterker nog: er sluiten steeds meer grote partijen aan die komende jaren tal van vacatures hebben en zoeken naar jonge, enthousiaste mensen. En die zijn er genoeg op Zuid. Bridge, onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ), wil al die jonge mensen helpen een juiste opleiding te kiezen. Een opleiding waarbij banen verzekerd zijn.

Het doel was elk jaar 600 van die baangaranties te kunnen bieden. Dat worden er nu 702. Deze week werd bekend dat de politie (45 banen per jaar) en de kinderopvang (zelfs jaarlijks 100 banen) zich hebben aangesloten. De zorg was al aangesloten met 160 banen, daar komen er nu nog 20 bovenop. Dat kunnen verpleegkundigen zijn, maar er komt bijvoorbeeld ook genoeg werk in de thuiszorg beschikbaar.

Het doel is natuurlijk om Zuid aan het werk te krijgen. Om het idee te doorbreken dat je tóch geen kans hebt om van een dubbeltje een kwartje te worden als je van Zuid komt. En om tieners bij de keuze van hun MBO-studie te helpen de juiste richting te kiezen. Want vaak kiezen jongeren voor economische studies, of bijvoorbeeld juridische hulpverlening, terwijl er elders veel meer werk is. In de techniek bijvoorbeeld (denk ook aan nieuwe banen die in de haven ontstaan) of de zorg. Wat dat betreft zijn het mooie tijden om jong te zijn. Want wie kan nou zeggen dat-ie bij het begin van z'n opleiding al zeker weet dat er straks na de diploma-uitreiking een baan volgt?

Er zijn 11 werkgevers (die 300 á 400 bedrijven vertegenwoordigen) die baangaranties aanbieden. Het gaat om partijen die nu al (door bijvoorbeeld verwachte vergrijzing, of de veranderende samenleving) weten dat er straks allerlei banen beschikbaar komen. De keuze van jongeren op Zuid voor een opleiding sluit inmiddels steeds beter aan op de banen die er later te vinden zijn. Vergeleken met 2011 (24,5 procent) kiest nu 31,5 procent voor de techniek. Bij zorgopleidingen is dat nu 12,9 procent, tegen 8,1 procent in 2011.

Meer op aandebakgarantie.nl!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden