Marjolein in Vredestuin Noord, waar ze meehelpt met het planten van bij-vriendelijke bloemen en planten. "Of ik huisdieren heb?" Met een knipoog: "De bijen zijn mijn huisdieren!" (Foto: Wouter Vocke)
Marjolein in Vredestuin Noord, waar ze meehelpt met het planten van bij-vriendelijke bloemen en planten. "Of ik huisdieren heb?" Met een knipoog: "De bijen zijn mijn huisdieren!" (Foto: Wouter Vocke) (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Bezig bijtje Marjolein Moeijes over bomen planten, klimaatmars en The Pollinators

Rotterdam - We spreken met Marjolein Moeijes af in Vredestuin Noord, een gemeenschappelijke voedseltuin langs de Gordelweg. Er zijn slechtere plekken voor een interview! Lekker met een mok thee aan een picknicktafel midden in de natuur, maar op de achtergrond horen we het verkeer over de snelweg razen - het blijft tenslotte Rotterdam. Marjolein (27, over een paar dagen 28) is zzp'er en houdt zich veel bezig met biodiversiteit. Ze staat in de 'Duurzame Jonge 100' lijst van 2019 en stond op de kieslijst van de Partij voor de Dieren in Rotterdam. Daarnaast was Marjolein een van de organisatoren van de grootste klimaatmars ooit in Rotterdam. Dit bezige bijtje is onze Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Hoe kwam je bij een klimaatmars in Rotterdam?

"Een half jaar geleden hadden we een brainstorm-middag met verschillende Rotterdammers en organisaties over het klimaat. Ons doel was om de klimaatbeweging in Rotterdam te laten groeien, maar het was een beetje een ongecoördineerde groep. Uiteindelijk heb ik iedereen weer bij elkaar gehaald met het idee om iets te doen tijdens de Wereldhavendagen, want dan is het natuurlijk een mooi moment."

Waarom precies?

"Dan kun je er een hoop mensen bij betrekken. We gingen voor 300 tot 400 deelnemers, maar uiteindelijk waren het er 1100! Het is natuurlijk niets vergeleken met de mars in Amsterdam, daar waren 40.000 mensen. In Rotterdam dacht iedereen altijd dat er niemand op de been te krijgen was, maar er waren veel mensen, het was gezellig en er was een hoop media-aandacht. Hopelijk hebben we nu wat druk uitgeoefend op het Havenbedrijf - ze weten nu in ieder geval dat er een maatschappelijk draagvlak is voor duurzame transitie in de haven."

En wat doen The Pollinators?

"The Pollinators willen zo veel mogelijk mensen op de been brengen om zich in te zetten voor bijen en andere bestuivers. Wij proberen dat zo aantrekkelijk mogelijk te maken. En vooral laagdrempelig – dat iedereen zich bezig gaat houden met bijen en de juiste plantjes gaat planten. Het liefst alles biologisch, giftige stoffen zijn gevaarlijk voor bijtjes."

Maar je plant ook bomen!

"We doen elk jaar mee met de Nationale Zaaidag. Daar laten we zoveel mogelijk mensen, organisaties en bedrijven zaai-acties organiseren om planten te zaaien. Toen dachten we: de volgende stap is bomen planten. Ook omdat een boom die bloeit nóg meer voedsel heeft voor bijen dan bloemen en planten. Bomen zijn veel belangrijker dan bloemen alleen, ze voeden de bodem, zuiveren de lucht, geven schaduw en er wonen dieren in. Dus dat wilden we een terugkerend thema laten worden met een bomenplantfestival: Tree Fest."

Wanneer is dat?

"Bomen kun je het beste planten in het najaar, dit jaar is het op 2 november. Vorig jaar hadden we het in Amsterdam gedaan, maar ik heb me ingezet om het festival naar Rotterdam te halen. We hebben een voedselbos gevonden in Barendrecht: Natuurgoed Ziedewij. Wij gaan daar de eerste duizend bomen planten."

Dat zijn een hoop bomen!

"We hopen op een paar honderd bezoekers die mee gaan helpen. Er zijn op het festival bijvoorbeeld ook workshops en lezingen over bijen, biodiversiteit en bomen – maar het belangrijkste is natuurlijk bomen planten!"

Kunnen we nog meer doen?

"Alle Rotterdammers mogen een geveltuintje aanleggen. Als iedereen dat nou zou doen, met biologische bloemen waar insecten wat aan hebben, dan zou je groenstroken door Rotterdam krijgen die de stad alleen maar verrijken. Wat mij betreft hoeven er ook geen nieuwe woningen bijgebouwd worden - tenzij ze helemaal duurzaam zijn. Mensen moeten minder aan zichzelf denken en meer aan de andere bewoners: de planten en dieren."

Persoonlijk

Geboren op 28 september 1991 in Heenvliet
Opgegroeid in Rotterdam, woont nu in Bergpolder
Studeerde Internationale Ontwikkelingsstudies in Wageningen
Meer weten over de Nationale Zaaidag en het Tree Fest?
Kijk dan op www.thepollinators.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden