Foto: Politie Rotterdam Delfshaven

Waarom de politie soms alleen maar toe kan kijken zonder iets te doen

Rotterdam - Voorbijgangers zullen zich vanochtend op de Nieuwe Binnenweg misschien afgevraagd hebben waarom de politie zo weinig deed toen daar een man schreeuwend en duidelijk in de war op de grond lag. De politie legt zelf uit waarom er soms alleen maar gewacht kan worden zonder zelf iets te doen: "Wij kunnen ons best voorstellen dat u dacht: 'Wat staan ze daar nou te kijken.'"

Politie Rotterdam Delfshaven: 'Misschien heeft u ons wel zien staan vanmorgen op de Nieuwe Binnenweg. En misschien dacht u wel: wat staan ze daar nou te kijken terwijl er iemand schreeuwend op de grond ligt. En die gedachte kunnen wij ons best voorstellen. Dus daarom, een stukje context.

De persoon in kwestie had ons inziens meer baat bij psychische zorg dan aan een opname in een politiebureau. Als politie mogen wij patiënten niet vervoeren, dit is wettelijk vastgelegd. Wij moeten contact opnemen met het meldpunt GGZ (telefoontje nr 1). Zij moeten vervolgens een locatie vinden waar deze persoon kan worden beoordeeld (telefoontje nr 2).

Wanneer er een locatie gevonden is moet er vervoer worden geregeld. Als een patiënt in staat is om in een gewone auto te zitten dan wordt hiervoor de psycholance ingezet (telefoontje nr 3). Bekwame zorgprofessionals halen de patiënt op en brengen hem of haar over naar de beoordelingslocatie. Afhankelijk van de situatie kan dit ook door een ambulance gedaan worden.

De aanrijtijd is gemiddeld een half uur. Zo alles bij elkaar kan het dus best wel even duren voor een patiënt eenmaal onderweg is. Wij voelen ons soms ook wel een beetje staan, maar helaas kunnen wij in sommige gevallen niet meer doen dan zo veilig en rustig mogelijk wachten op verdere hulpverlening.'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden