Op een stuk grond bij Weelde aan de Marconistraat 39 wordt vezelhennep geteeld. De planten staan nu prachtig in bloei.
Op een stuk grond bij Weelde aan de Marconistraat 39 wordt vezelhennep geteeld. De planten staan nu prachtig in bloei. (Foto: )

Rotterdams veld vol vezelhennep bij Weelde staat prachtig in bloei

Rotterdam -  Op een stuk grond bij Weelde aan de Marconistraat 39 wordt vezelhennep geteeld. De planten staan nu prachtig in bloei. De vezelhennep is bedoeld als betaalbaar en duurzaam alternatief voor de isolatie van bestaande woningen.

Vezelhennep lijkt op wiet, maar is dat niet. Het bevat maximaal maar 0,2 procent THC, en is legaal. Vezelhennep slaat per hectare meer CO2 op dan bos. Als de verduurzamingsopgave van bestaande woningen in Rotterdam gebeurt met de nu op de markt zijnde goedkoopste isolatiematerialen (glaswol, steenwol, PIR en PUR) stoot de stad extra CO2 uit.

In tegenstelling tot deze minerale bouwmaterialen slaan bio-based bouwmaterialen zoals vezelhennep, CO2 op in plaats van dat het wordt uitgestoten bij de productie. Doordat vezelhennep een snelgroeiend gewas is, dat al na vier maanden geoogst kan worden, slaat het per hectare -15 ton CO2- jaar in, jaar uit zelfs meer CO2 op dan bos. Een gemiddelde Nederlander stoot totaal 10 ton CO2 uit per jaar.

De Rotte

'Rotterdam is bij uitstek een goede plek om dit gewas te herintroduceren', aldus de mensen van Hempowerment die de pilot bij Weelde uitvoeren. 'Al in de vroege middeleeuwen werd in Nederland en vooral rond Rotterdam vezelhennep geteeld om onder andere touwen en zeilen van te maken. Hennep werd geroot of gerot in de Rotte (vandaar de naam) zodat de bastvezels loskwamen van de houtachtige kern. Vervolgens maakte de touwslagers van de vezels touwen op een touwslagerij of lijnbaan.'

Om voor 2050 alle bestaande woningen in Rotterdam, met een energielabel lager dan D, na te isoleren moeten er vanaf 2020 gemiddeld per jaar 7.000 bestaande woningen geïsoleerd worden. Om dit te doen met hennep isolatie zijn 1.400 hectaren grond nodig (per hectare vezelhennep kunnen 5 woningen per jaar geïsoleerd worden met de bastvezels). Momenteel is er 1.400 hectare tijdelijk 'onbestemde' kavels en restgroen in Rotterdam met name in en rond het havengebied.

Hempowermen is op zoek naar financiering, ruimte en beschikbare grond. Momenteel wordt samen met onder andere 'Nationale CO2-markt' de mogelijkheden onderzocht om CO2-certificaten uit te kunnen gaan geven voor de vezelhennepteelt. Zo kunnen de kosten van hennep isolatie omlaag en kan het de concurrentie aangaan met minerale isolatiematerialen.

Kijk voor meer info op www.hempowerment.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden