De kleurrijke fietstocht die ook werd gehouden in Istanbul. (Foto: Afak Tuzlu Hacaloglu)
De kleurrijke fietstocht die ook werd gehouden in Istanbul. (Foto: Afak Tuzlu Hacaloglu)

Fietstocht voor gelijkwaardigheid vrouwen nu ook in Rotterdam!

Rotterdam - Voor het het eerst wordt op zondag 22 september a.s. de Fancy Women Bike Ride georganiseerd in Rotterdam. Wereldwijd fietsen meer dan 50.000 vrouwen mee met het meest fancy fietsevenement, georganiseerd voor en door vrouwen!  Vrouwen claimen de stad door mooi uitgedost op versierde fietsen enkele kilometers door de straten te fietsen. Steeds meer steden sluiten zich aan bij deze vrouwelijke fietsbeweging. Wat begon als een kleinschalige fietstocht is in recordtijd uitgegroeid tot een grote internationale beweging. Het evenement wordt wereldwijd gedragen door vrouwen van verschillende komaf. Dit jaar doen meer dan 100 steden mee, waaronder Londen, Parijs, Milaan, Vancouver, Washington en vanaf zondag ook Rotterdam!


Iedereen kan deelnemen. Het enige wat wordt gevraagd:
1. Lach!
2. Kleed je fancy en versier je fiets!
3. Strike a pose voor de foto!

De FWBR is ontstaan in Turkije in 2013. Initiatiefnemer Sema Gür wilde de door mannen gedomineerde (fiets)cultuur in Turkije uitdagen. Ze creëerde een Facebook-event en nodigde al haar vrienden uit voor een gezamenlijke fietstocht op de World Car-Free Day, tijdens de European Mobility Week. Inmiddels organiseren vrijwilligers in meer dan 100 steden tegelijkertijd over heel de wereld vrouwenfietstochten.
 

Rotterdam
"Deze kleurrijke fietstocht is een mooie gelegenheid voor alle vrouwen om van zich te laten horen, zich zichtbaar te maken op straat, in hun steden en gemeenschappen", zegt, Saida Ouarirou van Sezer voor Diversiteit, coördinator van FWBR. Rotterdam mag als wereld- en fietsstad niet ontbreken op de deelnamelijst. "Eigenlijk is het raar dat de Bike Ride niet eerder naar Rotterdam kwam", stelt Saida. In Nederland is gelijkwaardigheid tussen man en vrouw beduidend beter dan in andere deelnemende landen. "Het is daarom des te belangrijker dat we in Rotterdam meefietsen. Het is een uitstekende kans om de wereld te laten zien hoe we in Nederland omgaan met gelijkwaardigheid en gelijke kansen", aldus de organisatie: "De boodschap; gelijkheid, inclusiviteit en aandacht voor mensenrechten, is ontzettend relevant voor onze diverse samenleving." De fietstocht past bovendien binnen de ambities van de gemeente om van Rotterdam een volwaardige fietsstad te maken. "Vrouwen uit Rotterdam en omstreken springen op de fiets om een kleurrijke tocht door de stad te maken. "We hopen vooral op een mooie stoet van enthousiaste, glimlachende deelnemers."

Start bij Hefbrug

De FWBR start aan de voet van de iconische Hefbrug in het Hefpark op Zuid. Om 15.00 uur precies luidt het startsein bij de BMX Fietsschool de aftrap in en fietst de stoet met veel bombarie naar de binnenstad. "We mikken op een hoop bekijks als we eenmaal in het centrum belanden. We vragen deelnemers van te voren om hun fiets en zichzelf 'over-the-top' aan te kleden voor maximale zichtbaarheid." De route is behoorlijk rechttoe rechtaan. Deels om de verkeersveiligheid te garanderen, maar ook omdat Rotterdam, vergeleken met andere deelnemende steden, al over goede fietspaden beschikt.

Eindbestemming Kunsthal

De vier kilometer lange fietstocht eindigt om 16.00 uur bij De Kunsthal, maar nagenieten kan ook. Om 17.00 uur opent het museum haar deuren speciaal voor deelnemers aan de FWBR. "De spraakmakende tentoonstelling I'm Your Mirror sluit goed aan op de boodschap van de Bike Ride", vertelt de organisatie. Activistisch, feministisch en met respect voor cultuur en tradities geeft kunstenares Vasconcelos haar eigen draai aan de werkelijkheid. De tentoonstelling presenteert ruim dertig iconische werken. Als kers op de taart kunnen deelnemers de expositie kosteloos bezoeken. De organisatie: "Toevallig kan daarna ook het naastgelegen food- en cultuurfestival Djemaa el Fna bezocht worden. Zo heb je ineens een leuke dagje uit op de zondag!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden