Startups, scale-ups, andere jonge ondernemers en medewerkers van Up!Rotterdam enthousiast na één van de eerste bijeenkomsten.
Startups, scale-ups, andere jonge ondernemers en medewerkers van Up!Rotterdam enthousiast na één van de eerste bijeenkomsten. (Foto: )

Gemeente lanceert Up!Rotterdam op weg naar een nieuwe wereld

Rotterdam - Er is talent genoeg in Rotterdam. En er zijn héél veel hard groeiende moderne startups. Die startups zijn de Rotterdamse 'banenmotor' van de toekomst. Nu al hebben ze duizenden mensen nodig die hen verder helpen de wereld te veroveren. Vaak jonge mensen die in al die bedrijfjes gaan zorgen voor een totaal nieuwe economie.

Er zijn meer dan 135 van dit soort snelgroeiende bedrijven gehuisvest in onze stad. Die op een innovatieve en vaak duurzame manier ondernemen. Ze brengen ons een nieuwe digitale en circulaire economie. En zorgen voor veel werkgelegenheid. Ze hebben namen als Skoon, HelloPrint of Shypple. Ze werken in hubs en workspaces. En ze praten in een snel, voornamelijk Engels, jargon dat voor buitenstaanders nauwelijks te volgen is.

Behalve natuurlijk voor het Rotterdamse talent die dit soort bedrijven zoeken. Jonge mensen die investeren in zichzelf. Die vaak méér doen dan alleen maar wat in het huidige onderwijs van ze gevraagd wordt. 'Wij hadden een sollicitant van 23, die had al 10 jaar ervaring als developer. Allemaal in zijn eigen tijd opgedaan', zegt de ene jonge ondernemer. En de ander: 'Wij speuren naar jong talent en dan stomen we zelf iemand in 12 weken klaar om bij ons aan de slag te gaan.'

Want speuren, dat doen ze allemaal. Er staan nu al duizenden vacatures open. En dat wordt alleen maar meer. In 2023 is het aantal banen bij dit soort bedrijven (startups, maar ook scale-ups, die al wat langer bezig zijn) verdubbeld.

Om deze bedrijven van de toekomst te steunen, in contact te brengen met jong talent en gevestigde bedrijven, én om ze te helpen door te breken in het buitenland, heeft de gemeente Up!Rotterdam in het leven geroepen. Bijna twee miljoen euro wordt er in geïnvesteerd. Up!Rotterdam schuift aan bij de ondernemers, hopt van hub naar hub, probeert alle vragen te beantwoorden en contacten te leggen.

Vandaag (woensdag 18 september) presenteert wethouder Barbara Kathmann Up!Rotterdam tijdens de Rotterdam Capital Days in de Doelen. Kathmann wil bedrijven duidelijk maken dat Rotterdam dé plek is om zich te vestigen. Dat we hier klaar zijn voor de toekomst. Dat onze haven een snelle transitie doormaakt. Want de wereld verandert en als je in het verleden blijft hangen 'krijg je wat je altijd al kreeg. Wij willen krijgen wat we nog nooit gehad hebben.'

Meer berichten