Vera voor een paar van haar boksers die bij Hopper op de Schiedamse Vest hangen. "Boksen is een soort dans, maar dan puur op improvisatie." (Foto: Wouter Vocke)
Vera voor een paar van haar boksers die bij Hopper op de Schiedamse Vest hangen. "Boksen is een soort dans, maar dan puur op improvisatie." (Foto: Wouter Vocke) (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Vera Nederlof houdt van rauw Rotterdam en dansende boksers

Rotterdam - Vera Nederlof (50) begon pas twee jaar geleden met het schilderen van boksers. Sindsdien was haar werk al te zien op het grote led-scherm buiten bij Rotterdam Centraal, op tv in Hart van Nederland, hangt er een metershoog kunstwerk van haar op een muur in Crooswijk én heb je haar live aan het werk kunnen zien in het Stedelijk Museum in Schiedam. We spreken Vera in Hopper op de Schiedamse Vest, waar een paar mooie ingelijste inkttekeningen van haar hangen. De kracht spat er vanaf: "Met inkt kun je niet poetsen, het is een techniek die alleen ja of nee heeft. Het is goed of het mislukt. Je moet dus ook niet bang zijn dat het kan mislukken." Vera is onze Rotterdammer van de Week!

door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Ben je een echte Rotterdamse?

"Ik ben in Dordrecht geboren, maar ik woon alweer 32 jaar in Rotterdam. Dit jaar ben ik 50 geworden, dus meer dan de helft van mijn leven ben ik al in Rotterdam."

Waar in Rotterdam precies?

"Toen ik in Rotterdam ging studeren, woonde ik Spangen. Dat was toen heel erg hardcore. Daarna heb ik nog in Feijenoord gewoond, op het Noordereiland en in het centrum op drie verschillende plekken. Het Scheepvaartkwartier is nu de laatste. Dat is een hele fijne plek, een van de mooiste van Rotterdam vind ik."

Heb je nog meer favorieten?

"Een lekkere rauwe plek vind ik de kade tussen grofweg de ingang van de Maastunnel en Parkheuvel. Dat is zo'n lekker onontgonnen gebied, nog geen 'bedacht' stukje Rotterdam zeg maar. En hier bij Hopper drink ik bijna dagelijks mijn kop koffie. Of soms bij Parqiet in Het Park, dat is voor mij ook dichtbij."

Altijd al geschilderd?

"Ik heb dus de kunstacademie gedaan, daarna ben ik zelfstandig grafisch ontwerper geworden. Na een jaar of 25 had ik toch wel het idee dat ik meer met mijn creativiteit wilde doen, niet alleen voor opdrachtgevers werken. Het grafisch ontwerpen heb ik toen laten varen en daarna ben ik gaan tekenen. Ik heb ook altijd gedanst, klassiek en modern ballet, bijna 40 jaar lang. Maar de choreografie en de bewegingen staan als het ware vast. En niet alleen op professioneel vlak, maar ook hobbygebied had ik behoefte aan vrijheid. Toen ben ik bij boksen terecht gekomen – want eigenlijk is boksen een soort dans, maar dan puur op improvisatie."

Van dansen naar boksen?

"Ik wilde iets authentieks, toen ben ik gaan modeltekenen. Maar die modellen zaten zo lang stil, ik wilde wat meer dynamiek. Daar vraagt mijn tekenstijl ook om. Toen ben ik eens bij boksschool Huk-Tti in de Zaagmolenstraat gaan tekenen. Daar heb ik op de een of andere manier een snaar mee geraakt die andere mensen heel erg aanspreekt, daarna is het echt gaan lopen. Boksen is eigenlijk ook een soort pas de deux (een choreografie voor twee danser in het ballet, red.), jij reageert op de ander en de ander reageert op jou. Je moet heel de tijd zoeken en het is ook een beetje schaken: welke strategie gebruik je? Dat sprak me heel erg aan bij boksen."

Gaan kunst en boksen samen?

"Dat is het leuke, het zijn twee werelden die ogenschijnlijk heel ver van elkaar vandaan liggen: het boksen en de bijna elitaire kunstwereld. Het is echt leuk om te zien hoe de bokswereld openstaat voor de kunst, en omgekeerd ben ik er heel trots op dat ik het plan heb aangedragen om het boksen in het Stedelijk Museum van Schiedam te brengen. Bij dat event zit ik live te tekenen en ga ik vervolgens mijn werk als 'ring card girl' exposeren."

Is dat niet moeilijk, live?

"Ja! Ik observeer en maak een foto in mijn hoofd. Dan begin ik te tekenen tot ik niet meer weet wat ik daarna moet tekenen. Daarna wacht ik op een nieuwe houding en plak ik als het ware de boksers in elkaar. En het moet heel snel! Maar dat past ook bij het onderwerp: de dynamiek, de kracht, de concentratie, alles of niets."

Persoonlijk

Geboren op 12 maart 1969 in Dordrecht
Getrouwd, twee kinderen (jongens van 14 en 16)
Woont in het Scheepvaartkwartier
Instagram: @veranederlof
Website: www.veranederlof.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden