Plezier voor iedereen! Zó leuk was Open Monumentendag Rotterdam 2019!

Rotterdam - Met ruim tachtig deelnemende monumenten, volop zon, muzikale optredens van Music Matters, inspirerende tours van UrbanGuides en ruim 22.000 bezoekers was Open Monumentendag Rotterdam 2019 een succes! Het weekend deed het thema eer aan: in monumentaal Rotterdam - van 'de Hef' tot het Stadhuis - was het plezier dat hoogtij vierde.

Open Monumentendag heeft een trouwe schare bezoekers. Een belangrijk doel voor Rotterdam - een jonge stad - is om die doelgroep te verbreden en meer jongeren in contact te brengen met de monumenten in hun stad. Dat was dit jaar zichtbaar in zowel de communicatie als programmering. Een zeer bewuste keuze, zo licht Anouk Estourgie (organisator) toe:

"Het verhaal van de stad gaat ook jongeren aan. We ambiëren geen eenzijdige overdracht, maar juist een wisselwerking: welke plekken zijn voor jongeren interessant en waarom? Door programmering en samenwerking hebben we dit jaar echt een stap gezet op dat vlak: de opening op vrijdagavond door o.a. Venour, 7 muzikale optredens in samenwerking met Music Matters op monumentale plekken, kindertheater van Studio de Bakkerij in het Van Maanenbad, een MonumentenNacht en human intrest-verhalen hebben duidelijk jonger publiek getrokken en betrokken."

"Met meer dan 22.000 bezoekers kijken we terug op een geslaagd weekend, maar belangrijker nog vind ik de vele positieve reacties. Met een relatief klein team en budget en heel veel vrijwilligers behalen we een flink resultaat. We zijn ambitieus en willen dezelfde koers voortzetten: verbreding van het evenement, zonder afbreuk te doen aan de inhoud ervan, wij willen heel graag inclusiever zijn. Het zou mooi zijn als er in 2020 budget beschikbaar komt om programma te ontwikkelen specifiek voor bepaalde stadsbuurten, en bijvoorbeeld voor de Engelse vertaling van het programmaboekje, zodat de vele toeristen kennis kunnen maken met het monumentale verleden van de stad. Want Rotterdam heeft veel meer (wederopbouw)monumenten dan veel mensen denken - maar lieft 1200! -  én oneindig veel plekken van plezier. Dat moeten we vertellen en waarborgen!"

Meer verhalen, meer verbinding

De Open Monumentendagen hebben als doel om mensen in contact te brengen en te houden met de monumenten in hun leefomgeving. Dat gebeurde dit jaar in Rotterdam door mensen aan monumenten te verbinden, want juist de verhalen geven monumenten hun waarde. We portretteerden zeven Rotterdammers bij hun favoriete monument, als trigger om ook anderen hierover na te laten denken. Ongeacht leeftijd, gender en afkomst heeft iedereen wel een plek van speciale waarde in de stad: een eigen Plek van Plezier.

Eerste MonumentenNacht

De Monumentenlezing in Arminius was wederom het startschot voor de Open Monumentendagen. Nieuw was de MonumentenNacht, met een sterke verhalentour, waarbij drie groepen onder leiding van gidsen van UrbanGuides het historische uitgaanscentrum van Rotterdam beter leerden kennen. Bij terugkomst werden matjes uitgerold en luchtbedden opgepompt, waarna de dames van The Mourning Glories de logees in slaap zongen. Het carillon diende als wekker. De volgende ochtend werd er ontbeten onder het oog van predikant en godgeleerde Jacobus Arminius (1559 - 1609), luisterend naar de radiouitzending van Onno Beukers van de NOS die erbij was om verslag te doen van het monumentale slaapfeestje (zaterdagochtend 7.50 NPO1).

Meer berichten