Waar precies en welke woningen is nog niet bekend. Woningen op de foto zijn ter illustratie. (Foto: Hester Blankestijn / Rotterdam Make It Happen)
Waar precies en welke woningen is nog niet bekend. Woningen op de foto zijn ter illustratie. (Foto: Hester Blankestijn / Rotterdam Make It Happen) (Foto: Hester Blankestijn)

Stichting gaat 200 woningen opkopen op Zuid

Rotterdam - De gemeentelijke Stichting Wijkverbetering Rotterdam Zuid gaat de komende tien jaar zo'n 200 woningen op Zuid kopen, opknappen, samenvoegen en vergroten. Gemeente Rotterdam draagt gedurende deze periode maximaal 10 miljoen euro bij, afhankelijk van de resultaten.

In februari deed de gemeente Rotterdam een uitvraag aan verschillende marktpartijen met ideeën om het woningaanbod in Rotterdam Zuid aantrekkelijker maken. Hieruit ontstond het plan om een stichting op te richten die zonder winstoogmerk woningen gaat kopen, verhuren en uiteindelijk verkopen. "Dit is uniek in Nederland", volgens wethouder Bas Kurvers (wonen en woonomgeving). "Het is belangrijk dat we meer grip op de woningmarkt krijgen en dat de huren betaalbaar blijven."

Middensegment
In veel wijken van Rotterdam Zuid staan te veel kleine woningen en voornamelijk in het midden segment (met huren tussen 711 en 1000 euro per maand) zijn te weinig woningen beschikbaar. Na een verhuurperiode van circa tien jaar krijgen mensen die wonen of werken in Rotterdam Zuid voorrang bij de verkoop van de opgeknapte woningen. Wethouder Richard Moti (Nationaal Programma Rotterdam Zuid) is blij met dit initiatief. "Dankzij de inzet van de stichting kunnen mensen die wonen of werken in Rotterdam Zuid hier blijven. Ook als ze wat groter willen wonen. Dat is goed nieuws, want nu moeten mensen die meer ruimte nodig hebben vaak Rotterdam verlaten. Op deze manier kunnen we meer Rotterdammers behouden voor onze stad."

Waardecreatie
Uiteindelijk zal de Stichting Wijkverbetering Rotterdam Zuid de woningen weer verkopen. Maar voor die tijd worden de woningen verhuurd. Daarmee profiteert de stichting van de waardestijging van de woningen en kan het geld dat daarmee wordt verdiend weer worden ingezet voor de doelstellingen van de stichting. Daardoor de gemeentelijke bijdrage van maximaal tien miljoen euro lager uitvallen.

Meer berichten