Een virtual-reality-speeltuin speciaal voor kinderen in het ziekenhuis

Rotterdam - Dit bericht is ingestuurd via dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bericht met foto plaatsen!

Sommige kinderen in het ziekenhuis mogen hun bed of kamer niet uit. Toch kunnen zij straks buitenspelen. Er is namelijk een virtual-reality-speeltuin in de maak. Het heet PlaygroundVR. "In deze vrolijke, virtuele omgeving vergeten patiëntjes even dat ze ziek zijn", zegt Jason van Eunen, één van de vier makers.

Zodra kinderen een VR-bril opzetten, zijn ze ineens ergens anders. In dit geval in de vrolijke 3D buitenspeelomgeving van PlaygroundVR. Hier kunnen zieke kinderen wél vrij rondlopen, een toren beklimmen en spelen met virtuele ballen. Nog mooier, als één van de ouders of een kamergenootje ook een bril opzet, kunnen ze samen spelen. "En spelen ontspant", zegt van Eunen. "Dankzij die ontspanning daalt de stress en dat verbetert het herstel weer." Uit tests op de Spoedeisende Hulp blijkt dat VR zelfs zoveel afleiding geeft, dat patiënten daadwerkelijk minder pijn voelen tijdens nare behandelingen. Ook daar kan de speeltuin bij helpen.

Steun

Jantje Beton, de speelambassadeur van Nederland, steunt het project. Ook psycholoog en speelonderzoekster Lisette van der Poel ziet de noodzaak van spelen in het ziekenhuis. "Kinderen verwerken ervaringen die indruk op ze maken meestal door te spelen. Soms spelen ze gebeurtenissen zelfs letterlijk na, maar meestal doen ze dat onbewust." Daarom is spelen in het ziekenhuis van grote waarde. Want zo kunnen kinderen de dingen die ze voor en tijdens de opnamen meemaken, makkelijker een plekje geven. "Spelen helpt ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal te herstellen."

Patiëntjes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis hebben de virtuele speeltuin al bezocht tijdens de Buitenspeeldag afgelopen juni. Het werd een groot succes en het ziekenhuis neemt de virtuele speeltuin eind dit jaar nog in gebruik.

Fondsenwerving
PlaygroundVR is een startup van vier jonge ondernemers, net afgestudeerd of nog student. Ook Freek Teunen (Rotterdam) is onderdeel van dit team. Hij kwam in 2018 al in het nieuws toen hij voor de Efteling de virtuele Droomvlucht ontwikkelde voor mindervaliden bezoekers. "Nu willen we patiëntjes in het ziekenhuis iets fijns laten beleven en dat kan met VR." Maar er is nog wel geld nodig om de speeltuin helemaal speelklaar te maken. Daarom starten de mannen op 10 september een crowdfund. Het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling én om drie kinderafdelingen de speeltuin en VR-brillen (en andere hardware) cadeau te kunnen geven."Kinderafdelingen werken veel met fondsen en fundraisers", zegt Teunen. "Wij nemen dat werk nu voor ze over."

Wie PlaygroundVR en de kinderafdelingen wil helpen met een donatie, vindt alle informatie op de crowdfundpagina (https://www.whydonate.nl/fundraising/virtuele-speeltuin-voor-de-zorg-a-vr-playground-for-hospitals/nl)

Meer berichten