De 'trein van Noach'. Foto: Havenbedrijf Rotterdam.
De 'trein van Noach'. Foto: Havenbedrijf Rotterdam.

'Trein van Noach' komt naar onze haven

Rotterdam - Het langste mobiele kunstwerk; Noah's Train, komt per spoor naar de Rotterdamse haven. De trein reisde al door verschillende landen van Europa waar straatkunstenaar de containers beschilderden. Op 11 oktober komt de trein aan bij de APM Terminals Maasvlakte II. Vanaf daar wordt de trein overgeslagen en verscheept naar Chili.

De kunstwerken zijn geïnspireerd op misschien wel het oudste verhaal ter wereld over milieubescherming: Noach die een ark bouwde waarmee hij vele dieren van de zondvloed redde. Voordat de container naar Chili gaat. wordt in Rotterdam de laatste container beschilderd door de Rotterdamse straatkunstenaar Nina Valkhoff. De trein heeft onder andere Wenen, Berlijn, Parijs, Brussel en Rome aangedaan. In die steden zijn de containers van de trein beschilderd.

Met Noah's Train vraagt Rail Freight Forward, een Europese coalitie van spoorvervoerders, aandacht voor klimaatvriendelijk goederenvervoer. 

De coalitie wil ook laten zien dat de sector verandert. Michael Winter, een van de bedenkers van het initiatief: 'Wie denkt aan vervoer per trein denkt wellicht nog aan oude, grijze, containers, lawaai en traagheid. Maar de laatste jaren hebben de spoorbedrijven een grote inhaalslag gemaakt op het gebied van digitalisering en duurzame innovatie. Zo heeft Rail Cargo (Oostenrijk) onder de naam TransANT de eerste lichtgewicht wagon geïntroduceerd. Hiervoor is vanwege de speciale (vakwerk)constructie minder staal nodig om de wagon te bouwen én kan de wagon aangepast worden aan de lading die het vervoert.'

Goederenvervoer per spoor stoot tot 9 keer minder CO2 uit in vergelijking tot vrachtvervoer via de weg. De coalitie van Rail Freight Forward wil het goederenvervoer via spoor laten groeien van de huidige 18% naar 30% in 2030.

Meer berichten