Leerlingen school De Vierambacht en wethouder Wijbenga beplanten eerste nieuwe geveltuin
Leerlingen school De Vierambacht en wethouder Wijbenga beplanten eerste nieuwe geveltuin (Foto: Arnoud Verhey)

De 'stenige' Nozemanbuurt krijgt er maar liefst 60 tuintjes bij

Rotterdam - De Nozemanbuurt in Delfshaven wordt de komende maanden groener. Vandaag is de feestelijke beplanting van de eerste geveltuinen.

De gemeente trekt 12,5 miljoen euro uit om de stad groener te maken. Er moet 20 hectare groen bijkomen, vergelijkbaar met 40 voetbalvelden. Om deze flinke klus te klaren, is de hulp van bewoners, bedrijven en bijvoorbeeld woningcorporaties hard nodig. De gemeente heeft namelijk maar 40 procent van de stad zelf in handen.

Ideeën
Wethouder Wijbenga maakte in april het actieplan ‘Rotterdam gaat voor groen’ bekend. De gebiedscommissie Delfshaven haar vinger op: ‘Wij willen meedoen, onze bewoners hebben volop ideeën’. Als eerste werd een plan gemaakt voor de ‘stenige’ Nozemanbuurt; gelegen in de driehoek Heemraadssingel, Mathenesserlaan en Vierambachtsstraat. Bewoners werd gevraagd naar hun wensen. Nu, krap een half jaar later, ligt er een plan en gaat het groener maken van de buurt beginnen.

Groot formaat
De buurt is binnenkort 60 geveltuinen rijker. De bewoners zorgen zelf voor beplanting en beheren de tuintjes. Daarnaast zorgt de gemeente voor enkele nieuwe bomen en maakt zij 75 boomspiegels groter en groener. Wethouder Wijbenga: “Ik vind het geweldig dat in zo’n korte tijd een plan is gemaakt waar zoveel bewoners aan meedoen. Juist groen dichtbij huis is voor hen erg belangrijk. Ook al gaat het misschien niet om grote hoeveelheden, elk stukje groen erbij maakt de stad fijner om in te wonen.”

Plantdag
Vanochtend vulden leerlingen van de basisschool De Vierambacht de eerste geveltuinen, samen met de wethouder. Later op de dag zijn de bewoners aan zet. Het is de bedoeling dat alle geveltuinen binnen een week klaar zijn, het andere groen volgt later. Over enkele maanden is de Nozemanbuurt dan flink groener geworden.

Meer berichten