Dít uitzicht, dat vráágt toch om wat meer zitjes en terrasjes aan de Boompjeskade? (Foto: Iris van den Broek/Rotterdam Make It Happen)
Dít uitzicht, dat vráágt toch om wat meer zitjes en terrasjes aan de Boompjeskade? (Foto: Iris van den Broek/Rotterdam Make It Happen) (Foto: Iris van den Broek/Rotterdam Make It Happen)

De Boompjeskade aan de Maas moet veel meer tot leven komen

Rotterdam - Belachelijk. Dat is het meest gebruikte woord als je mensen spreekt over de Boompjeskade. Belachelijk dat Rotterdam eigenlijk maar zó weinig doet aan de oever van de Nieuwe Maas, één van de mooiste plekjes van de stad. Dus moet daar verandering in komen.

door Emile van de Velde

Met een beetje fantasie zou je de komst van Comedyclub Haug aan de Boompjeskade kunnen vergelijken met hoe ooit de Wilhelminapier nieuw leven in werd geblazen. Ook dáár namen enthousiaste horecaondernemers (toen van Hotel New York) het initiatief om te gaan pionieren in een een uithoek van de stad. Nu gaan Marcel Haug en Debbie van Polanen dat doen. In een gedeelte van wat ooit concertzaal Waterfront was.

Ze doen dat vooralsnog tijdelijk, hebben een anti-kraakafspraak met de gemeente gemaakt. In de wetenschap dat er volgend jaar van alles gaat gebeuren. Er komt een tender (een soort openbare inschrijving voor iedereen die plannen met het pand heeft) voor de ruimte. En ook de kade verderop, in de richting van de Erasmusbrug, moet tot leven komen. Daar wonen nu tijdelijk mensen, ook op anti-kraakbasis. Maar iedereen is overtuigd van de noodzaak dat hier, aan het water, met het prachtige uitzicht op het Noordereiland, terrasjes, horecatentjes en meer van dat soort levendigheid perfect zouden passen.

Dat laatste weet Rotterdam natuurlijk al jaren. Maar nu is het momentum, valt te beluisteren binnen de gemeente. En op dat momentum heeft de gemeente bewust even gewacht. De teloorgang van poppodium Waterfront op deze plek en vooral de miljoenenfraude (niet van het poppodium maar van latere huurders) die daarna aan het licht kwam, zijn zó pijnlijk geweest dat de gemeente lange tijd huiverig was iets nieuws op deze plek te proberen.

Die zwarte bladzijde wordt nu omgeslagen. Met Haug is er een lach terug aan de kade. Letterlijk. In een gedéélte van het oude pand welteverstaan. De vroegere concertzaal staat onder water, en technisch lijkt het onmogelijk iets aan de lekkages daar te doen. De zaal moet als verloren beschouwd worden. Maar een flink ander stuk van de ruimte niet. Dat wat ooit Waterfront Café was, het zaaltje ernaast, de vroegere toiletten; dat wordt nu allemaal in razend tempo opgeknapt.

Hoe belangrijk is de Rotterdamse rivieroever voor jou? Moeten we die héél snel verlevendigen? En waarmee? Of moeten we dat stukje stad juist lekker met rust laten? Laat het weten via redactie.hl@persgroep.nl of reageer bij De Havenloods op social media!

Meer berichten