Schets uit het advies voor de Cultuurcampus.
Schets uit het advies voor de Cultuurcampus.

Rotterdam-Zuid moet met Cultuurcampus gigantisch nieuw icoon krijgen

Rotterdam - Zuid moet een gigantisch icoon krijgen. Een gebouw met grote aantrekkingskracht. Waar honderdduizenden mensen per jaar op af komen. Met onderwijs, horeca, een dakterras, een plein en cultuur. Héél veel cultuur. Deze week is een advies voor een 'Cultuurcampus' naar het stadsbestuur gestuurd.

Het advies is gemaakt door Wilma Franchimon (Codarts), Theo Kemperman (Bibliotheek Rotterdam) en Marco Pastors (Nationaal Programma Rotterdam Zuid). Het is de uitwerking van een wens die al jaren leeft, van een Nationaal Cultureel-Wetenschappelijk Instituut op Zuid, het stadsdeel dat nog steeds, zéker op dit gebied, minder goed bedeeld is dan de noordoever.

De lat ligt hoog. "Ons ambitieniveau is Rotterdams, dus we zijn niet op de vierkante millimeter gaan denken", vertelt Wilma Franchimon. "De kansen liggen er, de tijd is er rijp voor. Het gebouw moet een trekpleister worden."

Er zijn drie beoogde locaties: het Hart van Zuid rond Zuidplein, in en rond de Maassilo óf op het Charloisse Hoofd, het project gaat zo'n 300 miljoen euro kosten en zou in 2025 klaar moeten zijn, al kan er ook eerder een stapsgewijs begin gemaakt worden. Franchimon: "Dit is de aftrap. Maar ik snap dat er nog heel veel gepraat moet worden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden