David Zee beschikt over talloze familieverhalen waarin Katendrecht altijd een (hoofd)rol speelt.
David Zee beschikt over talloze familieverhalen waarin Katendrecht altijd een (hoofd)rol speelt. (Foto: )

Andere Tijden belicht het Katendrecht van David Zee

Rotterdam - Rotterdammer David Zee is half Chinees en woonde zijn hele jeugd zielsgelukkig op Katendrecht. Toen hij steeds vaker vragen kreeg over 'zijn' legendarische havenwijk, ging David spitten en speuren. Hij verzamelde een schat aan materiaal, waaronder talloze familieverhalen. De NTR en VPRO maakten daar graag gebruik van voor een aflevering van het programma Andere Tijden.

door Els Neijts

De uitzending over Katendrecht is onderdeel van een achtdelige serie over het Interbellum, de periode tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. "Bij de naam Katendrecht denken veel mensen meteen aan de reputatie van hoerenbuurt", weet David uit ervaring. "Maar hoe en waarom Katendrecht na de Eerste Wereldoorlog het grootste Chinezen-getto werd, is redelijk onbekend. Chinezen waren al voor de Eerste Wereldoorlog heel populair bij reders, omdat het harde werkers waren die nooit klaagden. Een deugdelijke combinatie van Aziatische eigenschappen. Maar na de Eerste Wereldoorlog werden ze op de Katendrechtse keien gesmeten met hun monsterboekje en hun laatste gage. Volgens officiële politiecijfers bleven zo'n 1300 Chinezen op Katendrecht hangen, maar in werkelijkheid waren het er minstens 2000. Allemaal zeelui en allemaal mannen. De wijk werd daardoor al snel het Chinezendepot genoemd. "

Familieverhalen

Davids familieverhalen geven kleur aan de feiten van de Rotterdamse geschiedenis. "In genoemde periode ontstonden veel relaties tussen Chinezen en Nederlandse vrouwen", vertelt hij. "Nederlandse vrouwen op Katendrecht vonden Chinese mannen vaak aantrekkelijk omdat ze goed verzorgd, netjes en beleefd waren. terwijl Hollanders in vieze kleren, op klompen en met zwarte nagels rondliepen. Mijn oma was één van die vrouwen. Ze ontmoette mijn opa in het zeemanslogement van haar ouders in de Lombokstraat. Een andere Chinese man wilde oma's zus zelfs kópen. Dáár is mijn oud-tante natuurlijk niet op in gegaan, maar toch ze hebben later een relatie gekregen. Een kwestie van de aanhouder wint..., denk ik!"

Chinees verstoppertje

De aflevering van Andere Tijden over Katendrecht behandelt alleen de periode tussen de wereldoorlogen. "Helaas", constateert David. "In mijn jeugd was Katendrecht ook nog heel speciaal met alle restaurants, koffie-, thee- en gokhuizen. Als we op de lagere school verstoppertje speelden, ging zelfs dát in het Chinees! Katendrecht was een waanzinnige plek om op te groeien."

David Zee

David Zee (58) zet al zijn hele leven de kenmerkende eigenschappen van zijn Chinese roots in. Hij is een energiek ondernemer, van alle markten thuis, én een groot liefhebber van jazz(dance). Midden jaren tachtig begon hij als dj Tin Tin met het draaien van jazzplaten als dansmuziek. "Ik kwam veel in Londen, daar deden ze dat al langer. De eerste keer was een geintje, maar de telefoon heeft nooit meer stil gestaan. Ik heb jaren in binnen- en buitenland gedraaid. Vaak met Jules Deelder als vaste partner."

Thelonious

Draaien doet hij nog steeds, maar David deed ook nog '1001 andere dingen'. Zo dreef hij een van de allereerste videotheken en een sigarenbar (waar natuurlijk jazz werd gedraaid) en was hij kok, muzikant, drummer, danser, freelance muziekjournalist en adviseur/programmeur bij de vroegere jazztempel Thelonious en North Sea Jazz. Ondertussen bleef de fascinatie voor zijn Chinese roots groeien en vergaarde hij talloze feiten en verhalen. Waardoor hij ook nog een veelgevraagd aanspreekpunt en vraagbaak werd. "Zoals nu voor Andere Tijden!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden