Kluswoning uit 1897 krijgt onderscheiding voor opknapbeurt

Rotterdam - Het Historisch Genootschap Roterodamum reikt een onderscheiding uit aan een voormalige 'klus'woning aan Oranjeboomstraat 111. De eigenaren leverden een bijzondere inspanning om dit woonhuis op te knappen.

De trotse eigenaren, Peggy Tolk en Chrit Sliepen kochten het pand als kluswoning in 2017. Na de eerste bezichtiging in april 2016, werd de woning in februari 2017 hun eigendom en konden de werkzaamheden beginnen. Na een zorgvuldige sloop, waarbij monumentale tegels en andere ornamenten indien mogelijk bewaard bleven, kon de opbouw beginnen. De uiteindelijke oplevering was in de zomer van 2018. Het huis is duurzaam gemaakt: er is geen gas maar een warmtepomp en vloerverwarming, en uiteraard is de woning overal goed geïsoleerd. En toch zijn de eigenaren er in geslaagd de woning zodanig te verbouwen, dat de monumentale uitstraling volledig tot zijn recht komt.

Dit woonhuis is in 1897 gebouwd, als onderwijzerswoning behorend bij het ernaast gelegen schoolgebouw (nummer 109). Het ensemble is ontworpen door de gemeentelijke dienst Publieke Werken. Tot 1968 van de vorige eeuw heeft het gediend als dokterswoning met praktijk aan huis.

In de woning aan de Oranjeboomstraat 111, die onlangs ook nog gemeentelijk monument geworden, kunnen bezoekers op zaterdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur met eigen ogen zien hoe een kluswoning is veranderd in een monument.Ook wordt dan het Monumentenschildje officieel geplaatst op de gevel van het woonhuis.

Meer berichten