Francisca met de beker die ze heeft gewonnen met haar groepje voor het beste Rotterdamse koekje.
Francisca met de beker die ze heeft gewonnen met haar groepje voor het beste Rotterdamse koekje.

Francisca, Bowie en Giovanni maken hét Rotterdamse koekje

Rotterdam - Onze stad heeft een nieuw eigen koekje nodig! Dachten Olaf Ouwerkerk en Klaas van der Mast. In samenwerking met Zadkine hielden zij een wedstrijd voor tweedejaars studenten van de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker. Zij moesten in groepjes in een dag tijd een recept bedenken, de koekjes bakken, bedenken hoe ze het gaan verpakken en het gaan verkopen. De studenten deden een pitch voor een jury en die proefden de heerlijke koekjes die zij uiteindelijk vol enthousiasme gebakken hebben. Uiteindelijk wonnen Francisca Weber, Giovanni Coesynse en Bowie Renken!

Door: Demi Meder

Het thema van de koekjes was opgestroopte mouwen. Daarom werd in alle groepjes stroop voor de koekjes gebruikt. "De studenten volgen elke week 12 uur praktijk les, dus ze weten goed hoe ze in een bakkerij kunnen werken", vertelde opleidingsmanager Perry van Milt. "Ik vind het heel belangrijk dat er zo'n wedstrijd wordt gehouden, want op deze manier worden de studenten klaargestoomd voor het echte leven als bakker. De bakkers begonnen om negen uur met brainstormen en moesten hun idee eerst aan ons pitchen voordat ze aan de slag gingen. De deadline is om half twee, maar ik zie dat een aantal groepjes nog een beetje vertraging hebben opgelopen." Toen iedereen uiteindelijk klaar was met bakken, kon de beoordeling beginnen. 

Tijdens de pitches kwam een hoop voorbij. In de kleine presentaties vertelden de studenten over hoe ze de koekjes wilden verpakken, hoeveel ze per pak verkopen en hoeveel de koekjes dan zouden gaan kosten. Uiteindelijk waren er zeven pitches van studenten en daarna van docenten. De koekjes waren van alle groepjes erg verschillend. Lekkernijen met een overheersende smaak van sinaasappel, koekjes die zo erg naar speculaas smaakten dat het deed denken aan het Sinterklaasfeest, koek met walnoten en zelfs hartige koek met anijs. Toen de jury zich vol had gegeten, moest er gestemd worden op het beste koekje. "Ik vond de koekjes van Anne en Julia erg lekker, die hadden een erg frisse sinaasappelsmaak. Andere koekjes waren erg lekker, maar veel te zwaar en machtig. Eén soort koekje viel heel erg op. Dat waren de koekjes van het groepje van Francisca", zei Olaf allemaal tijdens het stemmen.

De koekjes van het winnende groepje waren in de vorm van bootjes met de Rotterdamse vlag erop. Dat groepje ontving een beker en er wordt een plan gemaakt om deze koekjes echt op de markt te brengen! "Ik bak eigenlijk al sinds ik erg klein ben", vertelde winnares Francisca, "dit liep zelfs ooit uit de hand, toen heeft de oven in brand gestaan toen ik appeltaart maakte." Gelukkig is dit allemaal goed gekomen, anders was het vandaag niet zo goed gegaan. "We liepen eigenlijk nergens tegenaan met ons groepje. Vorig jaar zijn we toevallig ook wel eens tweede geworden met een taart bakwedstrijd!" Ze vond het een erg leerzame dag. "Ik heb vandaag erg veel inspiratie opgedaan en ik heb veel geleerd."

Meer berichten