Foto: Guido Pijper / Rotterdam Make It Happen
Foto: Guido Pijper / Rotterdam Make It Happen (Foto: Guido Pijper)

Klimaatmars voor schonere Rotterdamse haven

Rotterdam - Op 8 september organiseert het Rotterdams Klimaat Collectief de grootste klimaatmars tot nu toe in Rotterdam. De stad heeft de grootste haven van Europa en moet volgens de organisator van de mars een belangrijke rol spelen in de transitie naar een schonere wereld.

'De haven is alleen al verantwoordelijk voor een vijfde van de totale CO2 uitstoot in Nederland', aldus het Klimaat Collectief. Daarom wordt juist in het weekend van de Wereldhavendagen op 6,7 en 8 september van de haven geëist haar verantwoordelijkheid te nemen voor de klimaatcrisis.

Verandering
De haven is al meer dan 150 jaar een begrip in Rotterdam en altijd onderhevig geweest aan verandering. In 1866 begon de groei van de haven door het aanleggen van de Nieuwe Waterweg om in 1962 de grootste haven van de wereld te worden. Nu 50 jaar later vindt het Klimaat Collectief het de tijd om het voortouw te nemen in de transitie naar een CO2 neutrale haven. Er zijn visionaire havenbaronnen, een gemeenteraad met lef en betrokken burgers nodig om ruimte te creëren voor een nieuwe en schone Rotterdamse haven.

Eisen
Wandelaars in de klimaatmars eisen dat:
- De fossiele basis van de haven verdwijnt, de haven niet!
- De olie en kolen overslag verdwijnt. De 28 miljoen ton kolen die in Rotterdam wordt overgeslagen stoot in totaal evenveel CO2 uit als de helft van de Nederlandse uitstoot.
- Het kabinet zich houdt aan de uitspraak van de rechter in de Urgenda zaak.
- Een systeemverandering, geen vingerwijzen naar individuen. De grote vervuilers worden aangepakt.

Kijk op Facebook voor meer informatie over het evenement.

Meer berichten