'Ik ben nog geen andere stad tegengekomen waarvan ik denk: ah, ja, hier zou ik willen wonen. Dat had ik wel toen ik hier kwam.' (Foto: Britte Kramer)
'Ik ben nog geen andere stad tegengekomen waarvan ik denk: ah, ja, hier zou ik willen wonen. Dat had ik wel toen ik hier kwam.' (Foto: Britte Kramer) (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Daniel Claessens: 'Rotterdam is hoe het hoort te zijn'

Rotterdam - Daniel Claessens speelt al jaren een belangrijke rol in de Rotterdamse straatkunstrevolutie. Samen met Dave Vanderheijden startte hij streetartplatorm Rewriters010. Na het winnen van de Aardig Onderweg Award van de RET mochten ze naar streetartfestival POW! WOW! in Hawaii. Vorig jaar organiseerden ze de eerste Rotterdamse editie van POW! WOW! in het Makers District. Dit jaar nemen ze tussen 8 en 15 september de Afrikaanderwijk onder handen, en kun je daar de beste straatkunstenaars aan het werk zien. Op 15 september is de afsluiter, met een groot feest in het park. Uiteraard blijft de kunst ook na die tijd gewoon zichtbaar. Daniel Claessens is deze week onze Rotterdammer van de Week!

Tekst: Britte Kramer (britte@indebuurt.nl)

Hoe Rotterdams ben je?

"Ik ben Rotterdams genoeg om hier langer te wonen dan in Bergen op Zoom, waar ik ben opgegroeid. Ik kwam hier om Bouwkunde te studeren en ben nooit meer weggegaan, omdat ik Rotterdam een hele prettige stad vind. Ik reis best veel, maar ben nog geen andere stad tegengekomen waarvan ik denk: ah, ja, hier zou ik willen wonen. Dat had ik wel toen ik hier kwam."

Waarom voelde je je hier meteen thuis?

"In Bergen op Zoom had ik binnen mijn vriendenkring twee Marokkaanse jongens en een Surinamer. Voor de rest was iedereen blank. Niet dat ik gediscrimineerd werd, maar het geeft je toch een gevoel van 'anders zijn'. Hier kwam ik in een studentenkamertje achter bij de Middellandstraat. In één keer kon ik alles eten, hoorde ik alle talen door elkaar... Ik had het gevoel van: dit is hoe het hoort te zijn: alle culturen door elkaar en niemand die een probleem maakt met elkaar. Ik kwam terecht in een gemixte groep mensen waarbij de nationaliteit niet meer uitmaakte; iedereen was gewoon Rotterdammer - niet Nederlander, Surinamer, Turk of Zuid-Afrikaan."

Wat kenmerkt de street art van Rotterdam?

"De kunstenaars die we hier hebben zijn heel divers. Van heel grafische, abstracte vlakken tot hyperrealisme; grote portretten waarvan je denkt: naah, dat is onmogelijk om te maken - het lijkt wel een foto. Dat, en alles wat daartussen zit, hebben we allemaal in Rotterdam. Ik denk dat dat te maken heeft met dat we hier de Willem de Kooning Academie hebben - 90 tot 95 procent van de mensen waarmee we werken heeft Willem de Kooning gedaan."

Wat zijn jouw favoriete Rotterdamse artiesten?

"Een van mijn favorieten op dit moment is Said Kinos. Hij heeft onder meer iets gemaakt op het dak van ons pand aan de Delftsestraat, en een aantal pilaren geschilderd op de fietsroute van Rotterdam naar Delft, als je langs de snelweg onder de spoorbaan doorgaat. Die pilaren zaten onder met vijftien jaar graffiti, liefdesverklaringen en teksten als 'Jaap is dom'. Dat heeft hij dus aangepakt. En er zijn een paar Rotterdamse kunstenaars die meedraaien aan de wereldtop. Die worden uitgenodigd op de gekste plekken ter wereld, vliegen van Tokyo naar Sao Paulo om mooi werk te maken. Mr June bijvoorbeeld, die heeft een mooie muur gemaakt in de Pijperstraat in Crooswijk. En Telmomiel start tijdens POW! WOW! met een muur rechts van metrostation Rijnhaven. Achter de Witte de Withstraat zit ook een straatje met werk van ze."

Welk stuk Rotterdam zou je nog onder handen willen nemen?

"De Afrikaanderwijk stond al een tijdje op mijn lijst. Het is goed bereikbaar met het OV en heeft los van de kunst ook al z'n charme. Als je bij Rijnhaven of Maashaven uitstapt heb je meteen al een gevoel. En er zitten een heleboel leuke kleine eetgelegenheden. Surinaams, Afrikaans of lekker haring. Ik vind de markt ook heel leuk, dus je kunt een rondje street art straks ook combineren met boodschappen doen. Qua feeling is het gewoon een fijne, leuke, levendige buurt."

Persoonlijk

Daniel werd op op 15 juni 1976 geboren en woont met vrouw en kinderen in De Esch. Hiervoor woonde hij in West, op de Jonker Fransstraat, op Zuid en op de Franselaan. Zie ook www.powwowrotterdam.nl of www.rewriters010.nl.

Rewriters-app: rewriters010.nl/rewriters-app/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden