Cathelijne voor een muurschildering van Eelco van den Berg: "Ik ben vrij direct, mensen van buiten Rotterdam zijn dat niet zo gewend. Open, recht voor zijn raap, je weet waar je aan toe bent hier." (Foto: Wouter Vocke)
Cathelijne voor een muurschildering van Eelco van den Berg: "Ik ben vrij direct, mensen van buiten Rotterdam zijn dat niet zo gewend. Open, recht voor zijn raap, je weet waar je aan toe bent hier." (Foto: Wouter Vocke) (Foto: Wouter Vocke)
Rotterdammer van de Week

Op de Zwaan maakt het hart van Cathelijne Beijn altijd een sprongetje

Rotterdam - Cathelijne Beijn ("Mensen noemen mij altijd Caat") houdt niet van stilzitten. Deze Rotterdamse duizendpoot is vanaf september weer bezig met International Film Festival Rotterdam (IFFR). Daar is ze programmeur van de Rotterdam-dag RTM in LantarenVenster: korte en lange films, Rotterdamse klassiekers, videoclips, installaties en sprekers; alles in het teken van Rotterdams filmtalent. De andere helft van het jaar is ze freelance copywriter en journalist, maakt ze podcasts en is ze vrijwilliger bij de Kindertelefoon. Bij Operator Radio is ze één van de gastpresentatoren en daarnaast zou je haar ook nog tegen kunnen komen op feestjes als DJ Rita Lynn. Caat is onze Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Hoe Rotterdams ben je?

"Ik ben opgegroeid in Hillegersberg-Noord, aan het randje. Plaswijckpark was mijn achtertuin... Dat was echt leuk opgroeien. Heel groen en je kon gewoon met een touwtje uit de brievenbus lekker buiten spelen. Bij Plaswijckpark klommen we na sluitingstijd door het hek, dan hadden we heel die speeltuin voor onszelf. Dat kon toen nog! Als contrast zat ik in de stad op de middelbare school, op 't Montessori. Dan was het lekker rustig thuis, maar je had toch het plezier van de stad. Mijn broer is negen jaar ouder, die ging op zichzelf wonen op de Mathenesserlaan, daar was het pas écht leuk."

Hoe bedoel je?

"Als ik naar hem toeging, ging ik altijd met lijn 4. Dat was nog de tijd van sexclubs en junkies op de Nieuwe Binnenweg en de 's-Gravendijkwal - ik vond dat fantastisch. Dat was allemaal heel spannend! Ik vond het ook nooit eng, ik was nooit bang. Later ging ik ook altijd uit in West, naar Dizzy, Full Moon en de Tudor Bar. Hillegersberg is groen, veilig en het is heerlijk opgroeien maar als je puber bent en je wilt uit, dan heb je er weinig te zoeken. Ik wilde gewoon naar de stad!"

Waar woon je nu?

"Nog steeds in Noord: op de Bergweg. Ik ben wel echt een Noorderling! Ik kan niet zo goed tegen eenheidsworst en Noord is wat dat betreft de wereld in het klein: heel veel nationaliteiten, studenten, gezinnen, huisvrouwen, kunstenaars, alles. En het leuke is dat je zó de rust op kunt zoeken van het Kralingse Bos, of even op bezoek kan bij oma op de prachtige begraafplaats in Crooswijk. Maar ik woon ook deels in Amsterdam."

In Amsterdam?!

"Nou ja, ik ben er bijna nooit. Ik vind het er veel te druk. Maar ik ben getrouwd met een Amsterdammer, of eigenlijk een Londenaar. Ik voel me écht een Rotterdammer, ik hou zoveel van deze stad. Op een schaal van 1 tot 10 ben ik een 11 Rotterdammer qua gevoel. Dat komt omdat mijn persoonlijkheid ook echt bij Rotterdam past. Je moet een beetje je best doen om bij mij meer te zien dan een druktemaker. En ik ben een laatbloeier, net als deze stad. Pas 60 jaar na de oorlog wordt het hier eindelijk een keer wat!"

Waar kom je graag?

"Ik hou erg van mijn buurtje, het wordt er steeds leuker. En ik vind het altijd fijn aan het water. Als ik de Zwaan over ga maakt mijn hart een sprongetje. Die rivier, de 'Rotterdam' van Koolhaas: het verveelt nooit!"

Vind je ook iets minder leuk?

"Rotterdam was altijd een pioniersstad qua muziek, kijk naar gabber en de Energiehal. We zijn ook een jazz- en hiphopstad. Er gebeuren nog wel toffe dingen, maar je mist een goed poppodium als Nighttown. Er moet wat meer durf komen, en vertrouwen dat het goed komt. Wat wél helemaal te gek is, is al die nieuwe street-art!"

En je doet vrijwilligerswerk?

"De Kindertelefoon bestaat 40 jaar, en ik doe dat nu bijna een jaar. Dat is de beste beslissing die ik in lange tijd heb genomen - iets terug doen voor de stad. Iedereen zou minstens een half jaar verplicht vrijwilligerswerk moeten doen vind ik. Ik word er in elk geval een leuker mens van."

Persoonlijk

Geboren op 2 januari 1972 in Rotterdam
Woont in Rotterdam-Noord op de Bergweg
Getrouwd met geboren Londenaar Benjamin Herman, de bekende jazzmuzikant en bandleider van New Cool Collective

www.cathelijnebeijn.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden