De Rotterdamsche Diergaarde met daarboven Station Rotterdam Delftsche Poort in de jaren ’20 van de vorige eeuw | Bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)
De Rotterdamsche Diergaarde met daarboven Station Rotterdam Delftsche Poort in de jaren ’20 van de vorige eeuw | Bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) (Foto: GMS)

Toen de dierentuin nog aan de andere kant van het spoor lag...

Rotterdam - In een nieuwe aflevering van de wekelijkse rubriek Rotterdamse Mysteries vroeg onze collega Wouter Vocke zich dit keer af waarom de Diergaardesingel niet bij de huidige Diergaarde Blijdorp ligt. Nou, dat is natuurlijk omdat onze dierentuin voor de Tweede Wereldoorlog aan de andere kant van het spoor lag, vlakbij het huidige Centraal Station.

Wouter begint zijn verhaal in de negentiende eeuw: 'In 1856 huurden twee spoorwegbeambten, de heren van den Bergh en van der Valk, een spoortuintje in de Rotterdamse binnenstad om hun verzameling exotische vogels onder te brengen. Deze hobby groeide uit tot de oprichting van 'De Rotterdamsche Diergaarde' in 1857.'

'De entree lag vroeger aan de Kruisstraat. Maar de allereerste ingang van de oude Diergaarde lag aan de Papegaaienlaan, een straat die nu niet meer bestaat. In 1937 besloot het gemeentebestuur van Rotterdam dat de dierentuin uit het stadscentrum weg moest wijken. Er moesten meer woningen in het centrum komen en de dierentuin was ook redelijk uit zijn jasje gegroeid, met onder andere een groot apenhuis, roofdierengebouw en reptielenhuis.'

Gekozen werd voor de polder Blijdorp, waar in de jaren dertig een nieuwe woonwijk was verrezen. In 1940 was de verhuizing naar de nieuwe locatie in volle gang, toen Duitse bommenwerpers de binnenstad verwoestten. De chaos was enorm. Zebra's stonden in de stad te grazen, zeeleeuwen zwommen in de Westersingel, de eigenaar van een nabijgelegen café vond zelfs een aap op het toilet. Veel dieren overleefden het bombardement en de vuurzee niet, sommige roofdieren moesten zelfs afgemaakt worden voordat ze zouden ontsnappen en de stad in konden trekken. 

De dierentuin zoals we die nu kennen, ontworpen door Sybold van Ravesteyn, ging al tijdens de Tweede Wereldoorlog open. Op 7 juli 1940 werd het noordelijke gedeelte geopend en in december was de nieuwe diergaarde geheel open.

Zie ook indebuurt Rotterdam!

Meer berichten