Het is heet, bloedheet. Gevaarlijk heet...

Rotterdam - Het is heet, bloedheet. En minder heet wordt het de komende dagen zeker niet. Onder meer GGD Rotterdam, Rijnmond Veilig en de gemeente waarschuwen goed rekening te houden met de gevaren die zulke hitte met zich meebrengt. Bij dit soort hittegolven (vorige maand bijvoorbeeld nog) zijn kwetsbare groepen extra kwetsbaar en overlijden meer mensen dan normaal. 

Daarom activeerde het RIVM vandaag (zaterdag 24 augustus) het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland, dus ook in onze regio. Het Nationaal Hitteplan is een waarschuwing voor hitte, de risico's die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten.

Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico's met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby's en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Advies tegen de zon en de hitte:
- Drink voldoende;
- Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
- Zoek de schaduw op;
- Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
- Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
- Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Meer berichten