Ingezonden: 'Lieve Faayyaaz, jij bent kunst'

Rotterdam - Naar aanleiding van de column van Faayyaaz van Dijk van woensdag in De Havenloods over beledigingen die hij naar zijn hoofd krijgt vanwege zijn seksuele voorkeur kregen we deze ingezonden brief van Antoinette Stas.

De column van Faayyaaz en de reactie van De Havenloods kun je hier nog lezen.

'We hebben elkaar nooit ontmoet, maar ik heb je door jouw columns en alle recente berichten wel een beetje leren kennen. Ja, je bent anders dan doorsnee. Nee, dat is niet erg maar juist leuk. Een tuin is niet aantrekkelijk als er alleen maar dezelfde struiken in staan. Juist die ene uitbundig bloeiende plant maakt de tuin prachtig. Zo zie ik jou ook: uitbundig en kleurrijk.
Natuurlijk zegt men dat je je niets van negatieve reacties moet aantrekken. Maar dat is niet hoe het bij jou werkt, denk ik. Juist jouw gevoeligheid maakt je tot wie je bent. 
Door jouw laatste column blijft het doormalen in mijn hoofd. Waarom reageren mensen zo? Als je iets vreemd of niet mooi vindt, kun je ook gewoon je schouders ophalen en doorgaan met je leven. Zou het zijn dat jij mensen op het verkeerde been zet? De eerste keer dat ik jouw foto zag, wist ik niet of je een man of vrouw was. De naam Faayyaaz gaf mij daar niet direct duidelijkheid over. Maar bij een column maakt het mij niet uit of die door een man of vrouw geschreven is en wat de religie of geaardheid van de schrijver is. Ik vind het belangrijk dat de stijl me aanspreekt en het onderwerp me iets doet. Dat ik het er mee eens ben of juist totaal niet. Dat het me aan het denken zet. Het uiterlijk van de schrijver doet er voor mij al helemaal niet toe. Maar dat blijkt voor veel mensen anders te zijn. Zijn vrouwen soms jaloers op jouw prachtige ogen en fraaie wenkbrauwen? Roept jouw verschijning stiekem lustgevoelens op bij macho-mannen die zichzelf graag als 200% hetero beschouwen? Het gif dat daarna uit hun digitale pennen stroomt, zegt veel over die mensen en niets over jou. Of toch? Ooit sprak ik een kunstenaar. Zijn definitie voor kunst was dat het emotie moet oproepen, positief of negatief. Lieve Faayyaaz, als je het zo bekijkt, is er maar één conclusie mogelijk. Jij bent kunst. Laat niemand je dat afnemen.'

Antoinette Stas

Meer berichten